Još jedna osoba uhapšena uz optužbe za ratni zločin u Istoku

Za manje od 24 sata na Kosovu su uhapšene dve osobe koje se terete za ratni zločin u opštini Istok. Potvrda o novom hapšenju, i to muškarca Ž. Z, stigla je  iz Kosovske policije.

Na prelazu Merdare juče je u popodnevnim satima uhapšen Srbin M. P. kojem se na teret stavljaju ratni zločini.

Iz Kosovske policije saopštili su kasno sinoć da je navodno reč o nekadašnjem načelniku „milicije“ u Istoku, te da se tereti za ratni zločin počinjen na području ove opštine.

Hapšenje je za zvanični Beograd ništa više od nastavka primene mehanizma zastrašivanja Srba kako se ne bi vratili da žive na teritoriji Kosova.

Iznoseći puno ime i prezime uhapšenog, uz navode da je reč o interno raseljenom licu, odnosno osobi iz Istoka koja je nakon sukoba interno raseljena u Mladenovac, iz Kancelarije za KiM su saopštili da je uhapšen u trenutku kada je išao ka Merdaru kako bi preuzeo dokumentaciju u vezi sa pitanjem svoje imovine.

Manje od 24 časa od prethodnog hapšenja, iz Kosovske policije stiže potvrda da je izvršeno novo, te da je takođe reč o osobi koja se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

„Policijski istražitelji Uprave za istraživanje ratnih zločina (DHKL) uspeli su da lociraju i uhapse osumnjičenog Ž. Z., rođenog 1954. godine, osumnjičenog za krivično delo ‘ratni zločin protiv civilnog stanovništva’ počinjen u periodu 1998-1999 u opštini Istok“, naveli su iz policije.

Tvrde da je tokom rata osumnjičeni navodno vršio dužnost komandira policijske stanice u selu Rakoš u opštini Istok.

Ova osoba se nalazi u prostorijama Uprave za istraživanje ratnih zločina, te se očekuje ispitivanje iste u prisustvu branioca.