Čović: Uveren sam da se zna ko su počinioci ubistva srpske dece na Bistrici

Nebojša Čović (Foto: printskrin Al Džazira Balkans)

U nedelju, 13. avgusta se navršava dvadeset godina od ubistva Ivana Jovovića i Panta Dakića i ranjavanja još četvoro dece na Pećkoj Bistrici u Goraždevcu. “Potpuno sam uveren da oni (KFOR/NATO) sve znaju, pa i ko su počinioci tog zločina”, rekao je za Radio Kim bivši potpredsednik Vlade Srbije i direktor Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović.

Neidentifikovane osobe, dve ili više njih, iz automatskog oružja su pre dve decenije pucale na grupu od više desetina srpske dece koja su se kupala na reci Bistrici u Goraždevcu. Tom prilikom su ubijeni Panto Dakić (12) i Ivan Jovović (19), a teško su ranjeni Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13), Bogdan Bukumirić (14) i Đorđe Ugrenović (20).

“Pre 20 godina, 13. avgusta desilo se, kao, iznenadni napad na decu koja su otišla na reku Bisticu da se okupaju, da bi sa druge strane došli i pucali na njih. Mi (Koordinacioni centar za KiM) smo odmah odreagovali koliko smo mogli, Bogdana smo odmah prebacili za Beograd i mislim da smo mu time spasili život. Insistirali smo neprekidno, barem dok sam ja radio posao predsednika Koordinacionig centra za Kosovo i Metohiju, na utvrđivanju i pronalaženju počinioca. Međutim,kao i za sva druga dela koja su napravljena na prostoru KiM, ni tu ništa nije urađeno”, prisetio se Nebojša Čović.

On nema sumnju da se zna ko su ubice.

“Potpuno sam uveren da oni (KFOR/NATO) sve znaju, pa i ko su počinioci. To su sve elementi sa kojima se mi susrećemo dugi niz godina – od 1999, od dolaska NATO snaga na prostor Kosova i Metohije, elementi akcija kojima treba zaplašiti srpsku nacionalnu zajednicu kako bi svi Srbi napustili prostor Kosova i Metohije, samo se vremenom metode menjaju”, dodao je bivši potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Euleks je prekinuo istragu ovog zločina u februaru 2011. godine. Tada su porodicama žrtava upućena pisma sa informacijama o obustavljanju istrage usled nedostatka dokaza.

“Opipljivih napredaka nije bilo, barem nisu prezentirani. Mi smo insistirali neprekidno na tome, ali ništa se nije, nažalost, posebno dogodilo. Znate kako, i za opipljive dokaze kao što je autobus u Podujevu, gde su uhvatili počinice i navodno ih držali u Bonstilu, pa su oni pobegli. Puno imate tih primera gde se jasno vidi šta je namera”, istakao je Čović.

U to vreme i UNMIK i KFOR nisu radili svoj posao kako treba, dodao je on.

“Svakakve izjave su date, samo treba videti ko je kakvu izjavu dao. Međutim, kako to i sami vidite, a i vreme je pokazalo, apsolutno ništa nije urađeno. Mnogi od političara, pa čak iz Beograda, su otišli tamo samo da se slikaju, a ne da praktično urade neki posao, u skladu sa našim mogućnostima. Treba biti vrlo jasan, Beograd ima vrlo vezane ruke, nema nadležnost. Znamo čiji su to poslovi i nadležnosti po Rezoluciji 1244, u to vreme UNMIK-a i KFOR-a”, naveo je Čović koji smatra i da “KFOR od prvog dana kada je došao na Kosovo krši Rezoluciju 1244 u svim elementima”.

On je ocenio da Srbi na Kosovu i danas žive uz konstantne provokacije.

“Neprekidno imate tenzije, sada imate novu tenziju sa telekomunikacionom mrežom MTS-a. Ja sam sve to prošao u onim vremenima, od 2001. pa do septembra 2005, dokle mi je bio mandat. Držali smo to, u skladu sa mogućnostima, dosta čvrsto. Nije problem samo u provokacijama, nego što međunarodni faktor gleda to zatvorenih očiju, malo negde nešto zamere, upozore, daju neke sankcije, ali zato gospodin Stano indirektno počinje da preti i Beogradu, a to što Briselski sporazum nije sproveden, to nema veze. Nisu sproveli Briselski, a prave Ohridski i ni jedan ne sprovedu, ali zato time kupuju vreme i polako prave ambijent za život Srbima na prostoru Kosova i Metohije koji je jako težak, sa ciljem suptilnog i pokvarenog pokušaja etničkog čišćenja svih Srba sa prostora KiM”, zaključio je on.

Podsetimo, povodom obeležava 20 godina od stradanja dece na obali Pećke Bistrice sutra će od 9.00 se u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu parastos služiti episkop novobrdski Ilarion.