Obeležava se 20 godina od stardanja dece u Goraždevcu

Pomen stradalim dečacima u Goraždevcu (Foto: Radio Goraždevac)

Liturgijom za upokojene, parastosom u crkvi Rođenja presvete Bogorodice i obilaskom grobova ubijenih dečaka Ivana Jovovića i Panta Dakića danas se obeležava dvadeseta godišnjica zločina nad srpskom decom u Goraždevcu. 

Ni posle dvadeset godina počinioci ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu nisu pronađeni.

Pored porodica žrtava ubijenih i ranjenih obeležavanju godišnjice prisustvuje veliki broj žitelja Goraždevca i mnogobrojni gosti, među kojima su predsatvnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, predsednici privremenih organa i Aleksandar Arsenijević iz građanske inicijative “Srpski opstanak”.

Litrugiju i pomen služi vikarni episkop patrijarha Porfirija vladika novobrdski Ilarion, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

Otac poginulog Panta, Milisav Dakić kaže da je osećaj isti kao prvog dana i nada se da će se nešto preduzeti za ubistva počinjena na Kosovu.

“Prođe dvadeset godina. Nama koji živimo ovde na Kosovu je iz dana iz dan sve gore. Ne znam dokle će to sve da traje, uglavnom nama Srbima nije dobro. Ne znam hoće li se nešto preduzeti ne samo za ovo ubistvo nego za sva ubistva koja su se desila na Kosovu, apelujem na sve organizacije da se uključe oko ovoga. Meni je isti osećaj kao prvog dana, isti osećaj danas i verovatno će biti dok traje duša. Zamislite, ubica mog deteta šeta nezatvoren i neosuđen i možda mi se ismejava dok idem putem. Bio bih najsrećniji kada bi to moglo da se sazna”, kazao je Dakić prisutnim novinarima.

Jedan od ranjenih na Bistrici, Đorđe Ugrenović prisetio se tog 13-og avgusta.

Prošlo je dvadeset godina ali slika je ista kao trinaestog avgusta 2003. godine. To je bio veliki zločin i veliki udarac za nas u Goraždevcu. Još uvek nije pronađen onaj ko je odgovoran za taj zločin. Taj pečat je neizbrisiv. Ja sam ovde osnovao porodicu i planiram da ostanem ovde, imam četvoro dece. Živeću i trudiću se da Ivana i Panta uvek spominjem, da oni budu uvek sa nama”, kazao je Ugrenović.

Tog 13. avgusta. 2003 godine nešto posle 13 časova pucano je na osamdesetak Srpske dece dok su se kupala na reci Bistrici. Tom prilikom smrtno su stradali Ivan Jovović (19) i Panto Dakić (12), a teško ranjeni Bogdan Bukumirić, Dragana Srbljak, Đorđe Ugrenović i Marko Bogićević.

Počinioci nikada nisu pronađeni, a istražitelji Euleksa su, međutim, krajem 2010. obustavili istragu.