Vladika Ilarion iz Goraždevca: Rak rana je kada kriješ ubicu u svome rodu

Vladika Ilarion (Foto: Radio Goraždevac)

Molimo se Bogu da se nađe i onaj koji je počinio to. Kome ruka nije zadrhtala kada je pucao na decu. Rak rana je kada kriješ ubicu u svome rodu. To truje društvo to truje naše odnose. Ne traži se nikakva naplata, nikakva kazna, mi hrišćani očekujemo od Gospoda sud, svako će od nas da primi po svojim delima. Za ovaj svet je dobro da ono što je zlo isteramo na čistac. Da se pomolimo Bogu da i to dođe na videlo i to baš zbog tog nestrećnika, koji je to radio da ga stigne srtamota i zapravo blaga kazna na ovom svetu, nego da sa tom sramotu ide pred onoga koji ga je stvorio, rekao je vladika novobrdski Ilarion u besedi tokom liturgije, povodom obeležavanja dvadeset godina od stradanja dece u Goraždevcu. 

“Sabrali smo se ovde da odlužimo službu, da prinesemo beskrvnu žrtvu u spomen Ivana i Panta, dece ovoga mesta, ove zemlje i ove rečice koja prolazi kroz Goraždevac ali i dece svih nas. Ivan i Panto su posali u celom našem roidu poznati i priznati. Na neki način oni su i naša nada. Oni su sa onom radošću mladalačkog otišli u ruke svoga stvoritelja da se raduju u večnoj slavi. Ono što se sa njima delilo govori nam šta je ovaj svet i kakav je ovaj svet. Da ovaj svet kolko god je dobar onakav kakvim ga je gspod stvorio, u zlu leži. Tom zlu svi doprinosimo. Svi smo udeoničari kada činimo greh na tom depozitu zla, u tom investicionom fondu. Investirali smo sebe umesto za dobro dali smo sebe za zlo. Taj Investicioni fond zla raste”, rekao je Vladika Ilarion.

Vladika se u besedi osvrnuo i na činjenicu da počinioci ovog zločina ni posle dvadeset godina nisu otkriveni.

“Molimo se Bogu da se nađe i onaj koji je počinio to. Kome ruka nije zadrhtala kada je pucao na decu. Braćo i sestre, molim vas da me razumete, ne toliko zbog nas koji smo ovde sabrani, nego zbog njiih. Rak rana je kada kriješ ubicu u svome domu. To truje društvo to truje naše odnose. Ne dao Bog nikome to. Ne traži se nikakva naplata, nikakva kazna, mi hrišćani očekujemo od Gospoda sud i svako će od nas da primi po svojim delima. Za ovaj svet je dobro da ono što je zlo isteramo na čistac. Da se pomolimo Bogu da i to dođe na videlo i to baš zbog tog nestrećnika koji je to radio da ga stigne srtamota i zapravo blaga kazna na ovom svetu, nego da sa tom sramotu ide pred onoga koji ga je stvorio. To je zapravo molitva i za njegovo dobro”, rekao je vladika novobrdski Ilarion.

Tog 13. avgusta. 2003 godine nešto posle 13 časova pucano je na osamdesetak Srpske dece dok su se kupala na reci Bistrici. Tom prilikom smrtno su stradali Ivan Jovović (19) i Panto Dakić (12), a teško ranjeni Bogdan Bukumirić, Dragana Srbljak, Đorđe Ugrenović i Marko Bogićević.

Počinioci nikada nisu pronađeni, a istražitelji Euleksa su, međutim, krajem 2010. obustavili istragu.