Osmani traži da EU ukine mere i pritisak prebaci na BG; Petković: Prošlo vreme kada vam je sve bilo dozvoljeno

Foto; KoSSev
Foto; KoSSev

„Ispunite svoje obaveze, pre nego što počnete da pričate o srpskoj strani“ – poručila je u ponedeljak Prištini izaslanica Evropskog parlamenta, Viola fon Kramon. Kosovska predsednica, međutim, samo dan kasnije zatražila je od Evropske unije da ukine kaznene mere, ali i da se pritisak međunarodne zajednice sa Prištine prebaci na Beograd. Iz srpske prestonice joj, međutim, odgovaraju da je završena era kada je „nemirnom čedu Zapada bilo dopušteno svako mahnitanje“.

„Mere koje je Evropska unija uvela Kosovu nanele su štetu procesu dijaloga sa Beogradom“, izjavila je kosovska predsednica.

Smatra da su ove mere nesrazmerne, te da su nepravedno uvedene posle eskalacije situacije na Severu Kosova.

„To nije odgovor koji podstiče saradnju, to je odgovor koji najviše šteti procesu dijaloga i stavlja ga na nivo van koloseka na kom treba da bude, gde obe strane treba da budu tretirane na jednak način“, naglasila je Osmani.

Ona se, međutim, nada da će Evropska unija krenuti sa ukidanjem mera.

„Očekujemo da će te korake preduzeti naši partneri, jer su njihove mere bile potpuno nesrazmerne“, poručila je.

Osmani tvrdi da Kosovo „verno“ sprovodi tačke za deeskalaciju situacije na Severu Kosova, koje su u Bratislavi prošlog meseca dogovorili šef prištinskog pregovaračkog tima, Besnik Bisljimi i izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak.

Govoreći o mogućim lokalnim izborima na Severu Kosova, ona je najavila da će uskoro biti završen zakonski okvir koji će omogućiti građanima da podnesu peticiju s ciljem njihovog održavanja.

Ona je čak zatražila da se pritisak međunarodne zajednice sa Prištine prebaci na Beograd.

„Od suštinskog je značaja da međunarodna zajednica traži od Vučića da zaustavi negativan uticaj, zastrašivanje građana, nasilje koje ilegalne strukture koriste nad građanima na Severu i omogući im da bez nasilja koriste svoja prava koja su takođe zagarantovana Ustavom i zakonom“, naglasila je Osmani.

Direktor Kancelarije za KiM navode Osmani tumači kao „najnoviju jadikovku“.

„Ekstremistička vrhuška u Prištini nije sposobna da shvati da je vreme kada je Kurtiju i njegovim saradnicima bilo sve dozvoljeno nepovratno prošlo i da EU ne gleda blagonaklono na njihove pokušaje destabilizacije regiona“, kazao je Petković.

Tvrdi da je negodovanje Vjose Osmani zbog zahteva koji su stavljeni pred Prištinu delimično razumljivo:

„Jer su sponzori samoproglašenog ‘Kosova’ u prošlosti bili spremni da tolerišu svaku neodgovornost ekstremističke političke vrhuške u Prištini“.

Ali svet se menja, a time i ulozi i pravila politike na zapadnom Balkanu

Kaže da u Prištini to ne shvataju, te da bi trebalo da deeskaliraju situaciju i vrate sve u pređašnje stanje, a zatim omoguće formiranje Zajednice srpskih opština.

„Oni čine suprotno, i sada, ne samo da prete Srbima i Srbiji, već prete i svima drugima u regionu koji se opiru Kurtijevom velikoalbanskom projektu“, dodao je Petković.

Kaže da je Kosovo u prošlosti bilo „nemirno čedo Zapada kojem je bilo dopušteno svako mahnitanje“.

„Ali ta era je završena, i dobro je što su u EU shvatili da je popustljivost prema Prištini otišla predaleko i da može imati nesagledive i tragične posledice“, još jednom podcrtava direktor Kancelarije za KiM.

Sa druge strane, Petković tvrdi da će Srbija nastaviti da radi na stabilizaciji prilika u regionu, „i da učvršćuje mir tamo gde Kurti priželjkuje sukobe, i da otvora prostor za saradnju i napredak tamo gde Kurti priželjkuje rat i nazadovanje“.

Podsetimo, Evropska unija uvela je kaznene mere Prištini krajem juna meseca, zbog odbijanja da ispuni njihove zahteve za deeskalaciju situacije.

Od Kosova se traži da ukloni policijske jedinice iz opštinskih zgrada, što je potom i potvrđeno dogovorom iz Bratislave, izmeste gradonačelnici na alternativne lokacije, te organizuju novi izbori na Severu.

Sa druge strane, od Beograda se traži da utiče na Srbe da učestvuju na ovim izborima, a da se građani koji protestuju ispred opštinskih zgrada povuku.

Priština, međutim, do sada nije povukla policijske jedinice, već je u dva navrata smanjila prisustvo za ukupno 50 odsto.

Kada je reč o gradonačelnicima na Severu Kosova – pobednicima na aprilskim izborima koje su Srbi bojkotovali, dvojica – predsednici opština Zvečana i Zubinog Potoka, svoje dužnosti obavljaju u alternativnim kancelarijama.

Sa druge strane, gradonačelnik Severne Mitrovice od preuzimanja dužnosti nesmetano koristi opštinske prostorije, dok je gradonačelnik Leposavića, prema navodima medija, još od kraja maja meseca u Opštini, odnosno, od kada su specijalne jedinice zauzele ovu zgradu.

Kada je reč o održavanju novih izbora, Priština ih još uvek nije raspisala, već je angažovala tim zadužen za izradu uputstva, koje će omogućiti smenu trenutnih gradonačelnika kroz peticiju građana i organizovanje novog izbornog procesa.

Poslanica Evropskog parlamenta, Viola fon Kramon, pre dva dana je u intervjuu za Teve1rekla da Kosovo mora da ispuni svoje obaveze pre nego što priča o srpskoj strani, te da mu nedostaje kredibilitet u međunarodnoj zajednici.

Zatražila je od Prištine da se specijalne jedinice Kosovske policije potpuno uklone iz opštinskih objekata na Severu.