Projekat koji finansira EU doveo do izuzetnog arheološkog otkrića u Ulpijani

Arheološki park Ulpijana (Foto: arhiva Kim)

Mešoviti tim međunarodnih i lokalnih stručnjaka na čelu sa profesorom Kristoferom Godardom došao je do izuzetnog otkrića na arheološkom nalazištu Ulpijana: posvete cara Justinijana (527-565. n.e.) i njegove žene Teodore „Urbs Dardaniae“, jedne od samo nekoliko latinskih posveta carskog para u poznorimskom svetu.

Otkopavanje ovog mozaika, kao i otkriće impozantne episkopske bazilike 2022. godine, konkretni su rezultati projekta koji finansira EU pod nazivom „Evropska arheološka misija na Kosovu: od Ulpijane do Justinjane Sekunde“, čiji se završetak očekuje u decembru 2024. godine.
Ambasador EU na Kosovu, Tomaš Sunjog, posetio je juče Arheološki park Ulpijana u opštini Gračanica, gde je imao priliku da se iz prve ruke uveri u pozitivan uticaj doprinosa EU, saopšteno je iz Kancelarije EU na Kosovu.

„Ovakva otkrića nude jedinstven pogled na kulturu i ljudsku istoriju i pružaju opsežno znanje o drevnim strukturama arheološkog parka Ulpijana. Veoma sam ponosan što je ovaj projekat koji finansira EU doveo do identifikacije dela bogatog arheološkog rezervata Ulpijane. Arheološka misija na Kosovu nastaviće sa marljivim radom da pomogne Kosovu da otkopa, tretira i sačuva svoje arheološko nasleđe“, rekao je Sunjog.

Projekat vredan milion evra pod nazivom „Evropska arheološka misija na Kosovu: od Ulpijane do Justiniane Sekunde“ pokrenut je u decembru 2021. i očekuje se da će biti završen u decembru 2024.

Nadovezujući se na rezultate prethodnih geofizičkih istraživanja šireg područja Ulpijane finansiranih od strane EU, projekat ima za cilj da doprinese daljim arheološkim istraživanjima i iskopavanjima u Arheološkom parku Ulpijana, kao i očuvanju arheoloških otkrića.

Takođe je predviđeno i obezbeđivanje savremene arheološke opreme, koja će nakon završetka projekta biti prebačena kosovskim institucijama i služiti kosovskim arheolozima. Ovaj projekat sprovodi Institut za arheologiju francuske “École Normale Supérieure”, u bliskom partnerstvu sa Ministarstvom kulture, omladine i sporta i njegovim Arheološkim institutom.

EU podržava zaštitu i očuvanje lokaliteta kulturnog nasleđa na Kosovu od 2000. godine i do sada je uložila više od 14,7 miliona evra u ovu oblast, zaključeno je usaopštenju dostavljenom medijima.