Vanovac i Devenport razgovarali o problemima novinara na Кosovu

Ivana Vanovac i Majkl Devenport (Foto: DNKiM)

Predsednica Društva novinara Кosova i Metohije (DNКiM) Ivana Vanovac sastala se u Severnoj Mitrovici sa šefom Misije OEBS na Кosovu Majklom Devenportom i upoznala ga sa uslovima u kojima UNS-ov ogranak na Кosovu radi, planovima za naredni period, kao i problemima sa kojima se medijski radnici suočavaju.

Na sastanku je potvrđena spremnost Misije OEBS da podrži Кonkurs za novinarske nagrade za 2023. godinu, koje je UNS na Кosovu, u saradnji sa ovom misijom, prvi put dodelio ove godine za radove objavljene u 2022. godini.

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju ogranka UNS-a na Kosovu, bilo reči o bezbednosti novinara i obukama koje bi njihovu sigurnost podigle na viši nivo, naročito tokom izveštavanja u kriznim situacijama.

Jedna od tema bio je i problem nedostatka prevoda sa albanskog na srpski jezik, kako na događajima koji su od značaja za srpski narod na Кosovu, tako i u elektronskoj komunikaciji kosovskih institucija sa redakcijama koje izveštavaju na srpskom jeziku.

Vanovac je naglasila da su sloboda medija i pravo građana na slobodno informisanje višestruko narušeni. Najpre, kako je rekla, činjenicom da više od dva meseca štampa na srpskom jeziku ne stiže do čitalaca na Кosovu zbog zabrane ulaska srpskih proizvoda, a onda i odlukom Prištine da ospori dozvolu za rad kompaniji MTS D.O.O. koja je jedini pružalac usluga fiksne i mobilne telefonije, interneta i televizijskih paketa na severu Кosova, zaključuje se u saopštenju.