Nezaposlenost i politička zapošljavnja jedni od razloga odlaska mladih iz Peći i Prizrena

Nezaposlenost, politička zapošljavanja, nemogućnost školovanja na svom maternjem jeziku samo neki su od mnogih problema sa kojima se mladi suočavaju i odlaze iz gradova kao što su Prizren i Peć.

Novinar iz Goraždevca, Damjan Portić kaže za Radio Goraždevac da mladi u opštini Peć nemaju perspektivu.

„Mladi u opštini Peć nemaju perspektivu, ni iz većinske albanske zajednice, ni oni koji dolaze iz srpske, bošnjačke, romeske ili drugih zajednica. Iz različitih razloga nemaju perspektivu ovde. Kada je srpska zajednica u pitanju, mladi mahom nemaju kosovska dokumenta i to je jedan od razloga zbog kojih nisu integrisani u sistem i nemaju posao. Oni koji imaju kosovska dokumenta, verovatno institucije nisu raspoložene da im izađu u susret, da im daju mogućnost za egzistenciju i opstanak ovde“, kazao je Portić.

Aktivistkinja iz Prizrena, Fjona Džini za TV Prizreni kaže da mladi sa Kosova uglavnom odlaze zbog velikih problema sa kojima se suočavaju.

„Obzirom na sve izazove i probleme sa kojima se mladi suočavaju na Kosovu dolazi do njihove migracije da bi ostvarili svoje ciljeve. Oni nas predstavlljaju dosta dobro u različitim mestima i u različitim poljima kao što su spport i umetnost gde imaju uspehe. To je stvar koja izaziva i ostale mlade koji imaju ciljeve da se bore za njih i da ih ostvare. To ih motiviše da nastave napred“, kazala je Fjona.

Bivša predsednica skupštine mladih u Peći, Nora Draga za Radio Peja kaže da je interesovanje mladih za saradnju na veoma niskom nivou.

„Imali smo projekte sa skupštinom i drugim organizacijama iz zajednica. Nije veliki broj mladih učestvovao. Nedostaje njihovo intereseovanje kako bi se angažovali u aktivnostima sa drugim zajednicama i imali saradnju sa njima. Dešava se da nisu uopšte zainteresovani. Mali broj njih je zainteresovan, na to možda utiču porodica ili društvo“, kazala je Nora Draga.

Adel Meta, jedan od mladih iz Prizrena kazao je za Radio Astra da mladi na Kosovu nemaju prosperitet. Prema njegovim rečima, želeo je da nakon srednje škole upiše željeni fakultet, ali su svi fakulteti na albanskom jeziku.

„Prosperitet mladih ovde na Kosovu ne vidim u budućnosti, svaki mladi čovek ima neke svoje planove a većina od tih planova je da odavde odu. Ja sam završio srednju medicinsku školu, fakultet nisam završio jer kod nas nije bilo smerova koje sam ja želeo da studiram, želeo sam da nasatavim medicinu, taj isti smer, međutim svi smerovi su na albanskom jeziku, nije na mom maternjem jeziku. Zato nisam mogao da se pronađem u struci, tako da kod nas sada samo zanat prolazi“, rekao je Adel Meta iz bošnjačke zajednice u Prizrenu.

On dodaje da posla uglavnom ima samo za one koji su politički aktivni.

„Budućnost i opstanak mladih na Kosovu zavisi od političara. Teško se neko može zaposliti i da ima fakultet, a da nije u nekoj stranci“, kazao je Adel Meta.

Stiče se opšti utisak da su usled komplikovanih političkih procesa u ovom regionu, mladi generalno u nezavidnom položaju.