Stoltenberg: Bitno je izbeći dalju eskalaciju, NATO snažno podržava dijalog

Vjosa Osmani i Jens Stoltenberg (Foto: NATO)
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani  u sedištu Alijanse kako bi razgovarao o nedavnim tenzijama na severu Kosova, kao i o sledećoj rundi dijaloga Beograda i Prištine.

„Pozdravljam nedavne korake koje je Priština preduzela na snižavanju tenzija, uključujući smanjenje broja specijalne policije na severu, i planove za olakšavanje novih opštinskih izbora. Ali važno je izbeći dalju eskalaciju. Zato pozivam sve strane da izbegavaju zapaljivu retoriku i da deluju uzdržano i u skladu sa svojim obavezama“, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Gospodin Stoltenberg je, kako se navodi u saopštenju, pozdravio sledeću rundu dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU koja se održava sledeće nedelje. On je rekao da je dijalog „jedini način da se reše otvorena pitanja i da se dođe do rešenja koje poštuje prava svih zajednica. Za to je potrebno strpljenje, istrajnost i kompromis“, dodao je on.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je napade na pripadnike mirovne misije Alijanse krajem maja na severu Kosova.

„Napad na NATO-ovu mirovnu misiju, osoblje KFOR-a, koje se desilo u maju, potpuno je neprihvatljivo.Očekujemo blagovremene i smislene konsultacije o svim akcijama Kosovskih bezbednosnih snaga ili kosovske policije koje mogu uticati na bezbednosno okruženje. Od nemira, NATO je rasporedio stotine dodatnih vojnika iz svojih operativnih rezervnih snaga za zapadni Balkan na Kosovo”, zaključuje se u saopštenju.