Petković: Kurti blokira primenu dosadašnjih sporazuma

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković (Foto: Tanjug/Miloš Milivojević)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković smatra da od kosovskog premijera Aljbina Kurtija zavisi da li će proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine biti nastavljen. 

Petković je napomenuo da Kurti mesecima, kako svojim političkim delovanjem, “tako i nasiljem i terorom na terenu” blokira primenu dosadašnjih sporazuma i upinje se da radi sve suprotno od normalizacije pa svakodnevno poseže za eskalacijom političko-bezbednosne situacije na terenu.

“Tok i rezultate dijaloga Beograda i Prištine određuje pre svega formiranje Zajednice srpskih opština na način dogovoren u Briselu, a na koju Srbi sa Кosova i Metohije čekaju više od 10 godina ali se Кurti pravi nevešt pa na sve načine pokušava da izbegne čak i pominjanje te obaveze”, naveo je on.

Ističe da će Beograd uvek podsećati i insistirati na formiranju ZSO jer će samo tako Srbi moći da ostvare svoja kolektivna prava.

“Srbija je u međunarodnoj zajednici prepoznata kao kredibilan partner u izgradnji mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, što je, između ostalog, dokazala mudrim i uzdržanim odgovorima na Кurtijevu ratnohuškačku politiku i pokušaje potčinjavanja srpskih opština na severu Кosova i Metohije”, rekao je Petković i dodao:

“Кurtijeve želje o nekakvim sankcijama protiv Srbije završiće se u skladu sa poslovicom: ko drugome jamu kopa, sam u nju pada. Svim međunarodnim sagovornicima, uključujući i one koji su u prošlosti bili najsnažniji politički sponzori Prištine, jasno je sa koje strane preti opasnost i ko svakodnevno proizvodi nove eskalacije koje nas udaljavaju i od normalizacije i od mira”, zaključio je direktor Kancelarije za KiM.

Podsetimo, premijer Kosova Aljbin Kurti juče je izjavio da Srbija izbegava da primeni Orhidski sporazum, te da bi Zapad trebao da joj uvede vizni režim i ukine investicije.