Goraždevac: Održana prezentacija o srednjovekovnoj istoriji Srbije

Prezentacija o srednjovekovnoj istoriji Srbije (Foto: Radio Goraždevac)

Danas je u Goraždevcu održana prezentacija za učenike osnovne i srednje škole o srednjovekovnoj istoriji Srbije.

Kustosi narodnog muzeja Srbije Dena Babajić, Jana Matić i Dušan Radovanović uz podršku Doma kulture „Gračanica“ održali su danas predavanje i prezentaciju o sredjnovekovnoj srpskoj istotriji učenicima osnovne škole „Janko Jovićević“ i gimnazije „Sveti Sava“ u Goraždevcu.

Tokom prezentacije Dena Babajić i Jana Matić govorili su o najstarijim pisanim tragovima srpske srednjovekovne države kao što su Miroslavljevo Jevanđelje koje je pirsano na pergamentu jagnjeće kože. Zatim su predavači govorili o Stefanu Nemanji, rodonačelnku dinastije Nemanjić i njegovim zadužbinama, Svetom Savi,  Kralju Milutinu i kraljici Simonidi, kao i o manastiru Gračanica.

Dosta reči bilo je o prvom srpskom caru Dušanu i manastiru Arhangeli kod Prizrena.

Dena Babajić, kustos narodnog muzeja Srbije kaže da je deci najzanimljivije deo koji govori o svakodnevnom životu sredjnovekovnoh ljudi na prostorima gde oni danas žive.

„Danas smo u Goraždevcu i Osojanu, juče smo bili Ugljaru i Suvom Dolu, dok ćemo sutra biti u Velikoj Hoči i Orahovcu. Došli smo da obiđemo ove škole i održimo edukativno predavanje na temu Nemanjića i života u srednjem veku. Deci je najzanimljivija priča bila o piću i hrani, kao i to kako je izgledao svakodnevni život srednjovekovnih ljudi. Trudimo se da ih osvestimo koliko je važno mesto na kome oni danas žive i koliko imaju bliski kontakt sa istorjom“, rekla je Dajana.

Ona dodaje da iz ovakvih radionica svi učimo jedni od drugih.

Nama ovo pomaže tako što stičemo nova iskustva i upoznajemo se sa predivnim ljudima, imamo priliku da učimo jedni od drugih. Deca od nas mogu da nauče šta se sve nalazi u muzeju, odnosu prema učenju istorije, ali i to kako muzej može da pomogne da časovi istorije vizuelno budu interesantniji“, kazala je Dajana za Radio Goraždevac.

Predavači su izlaganje nastavili o braći Mrnjavčević i Marku Mrnjavčeviću (Kraljević), a prezentaciju završili slikama fresaka, sačuvanih predmeta srpskih srednjovekovnih vladara, od njihovih kruna, prstenja, naušnica do nekih manje vidljivih ukrasa.