U centru Gračanice Kosovska policija prebila i uhapsila dva srpska mladića

Okupljanje ispred Policijske stanice u Gračanci nakon hapšenja mladića (Foto: Kim)

U centru Gračanice pretučena su i uhapšena dva srpska mladića A.M i M.M. od strane pripadnika Policije Kosova, njima je određen pritvor od 48 sati. Ispred Policijske stanice bilo je okupljeno stotinak građana koji traže da prestane policijska brutalnost prema meštanima.

A.M. i M.M. zaustavljeni su u centru Gračanice od strane trojice policajca.

Kako Radio Kim saznaje, dva dečaka srpske nacionalnosti prolazila su automobilom kroz centar Gračanice.

Prema rečima očevica koji je želeo da ostane anoniman, zaustavili su ih policajci, verovatno zbog rutinske kontrole. Dečko koji je vozio automobil nije bio vezan pojasom zbog čega mu je policajac napisao kaznu na albanskom, nakon čega ga je mladić ga je upitao da li može da mu prevede na srpski jezik. Policajac ga je upitao: “Da li znaš ti gde živiš?”, nakon čega su ga udarili.

M.M. je bačen na ulicu, a zbog iščašenja ramena je kasnije prebačen u bolnicu u Gračanici.

Policajci su nakon toga bili u obližnjem lokalu i zabranili prisutnima da pokazuju i dele snimak događaja, naveli su očevici.

Ješ jedan anonimni svedok događaja je potvrdio da je policija koristila nepotrebnu i prekomernu silu. On je kazao kako je video da jednog mladica vezanog strašno grubo odvode u stanicu, a drugom njih nekoliko kleči na leđima i vratu, nakon čega su ga “digli i kao stoku vezanog” odveli u stanicu. Prema njegovim navodima, policajci su vikali na okupljene da se udalje.

Aleksandar Vasić, takođe svedok prebijanja dvojice srpskih mladića u Gračanici, nakon davanja izjave u policijskoj stanici, medijima je kazao da su to bili policajci albanske nacionalnosti.

“Mladiću je u roku od pola sata policija napisala dve kazne. Nakon druge je pitao zašto mu ponovo pišu kaznu, ali mu nisu dozvolili da izađe iz auta. Kada su mu uručili kaznu, njegov brat je rekao zašto ste pisali kaznu na albanskom, a ne na srpskom, nakon čega je počelo guranje. On nije nasrnuo na njih ni jednog sekunda. Oni su ga bacili dole i dečko je pokušao da se odbrani”, naveo je on.

Ispred policijske stanice u Gračanici bilo je okupljeno oko stotinak ljudi koji traže da prestane policijska brutalnost prema meštanima. Među njima su bili i predsednik PO Priština Novak Živić, predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić i predsednik Skupštine Opštine Gračanica Milan Dimitrijević i drugi lokalni predstavnici.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić ušla je u policijsku stanicu gde su bili i drugi svedoci sinoćnjeg događaja.

Novak Živić je odbio da medijima da izjavu, rekavši da se tu nalazi kao građanin.

Predstavnici Policijskog inspektorata su obavešteni o slučaju i nalaze se u Policijskoj stanici u Gračanici.

Dvojici uhapšenih određen je pritvor od 48 sati. Iz policijske stanice navode da se terete za napad na službeno lice i ometanje istog tokom vršenja službene dužnosti.

“Dvojica osumnjičenih kosovskih muškaraca uhapšena su zbog ometanja i fizičkog napada na dva policajca dok su bili na dužnosti, pri čemu su dvojica policajca zadobila telesne povrede i ukazana im je medicinska pomoć”, stoji u izveštaju kosovske policije.

Napominju da je odlukom tužioca osumnjičenima određeno zadržavanje u trajanju od 48 sati, a slučaj je pod istragom.