SNV traži od vladike da dozvoli održavanje skupa u gračaničkoj porti

Manastir Gračanica (Foto: Igor Vuković)

Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije (SNV КiM) juče je uputio molbu vladiki Teodosiju da blagoslovi održavanje Sabora u porti manastira Gračanica i dozvoli da organizatori u tu svrhu postave šatore.

SNV traži od episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija blagoslov da u porti manastira Gračanica postavi šatore i opremi ih za održavanje Sabora Srba sa Кosova i Metohije koji organizuje Srpsko nacionalno veće Кosova i Metohije, a kome, prema navodima organizatora, treba da prisustvuje 400 zvanica.

Iz SNV-a podsećaju „da je pre 30 godina“ Miloševićeva vlast „zabranila sve sale na Кosovu i Metohiji da se održi Nacionalno savetovanje koje je organizovao Srpski pokret otpora“.

„Tada je blagopočivši vladika Artemije dao blagoslov da se postave šatori u porti Manastira Gračanica. Savetovanje je održano 20. maja 1995. godine, (pod šatorima kraj manastira), a skup su blagoslovili i na njemu govorili blagopočivši mitropolit Amfilohije i vladika Atanasije, smatrajući da ne učestvuju u radu političkog skupa, već u borbi srpskog naroda za opstanak, gde je Crkva kroz istoriju imala svoju važnu ulogu“, saopšteno je iz SNV-a.

Organizatori predlažu da skup bude održan u oktobru ove godine: 14, 15, 21, 22, 28 ili 29. oktobra ove godine, u vremenu od 11.00 do 16.00 časova.

Iz SNV-a poručuju da očekuju da će vladika pozitivno odgovoriti „imajući u obzir da i Vi, kao naš vladika i kao deo ovog naroda, osećate i živite našu zajedničku tragediju“, pozivaju ga da „blagoslovi ovaj istorijski skup“ i „uzme učešće u njegovom radu“.

Organizacioni odbor Sabora SNV КiM očekuje odgovor „najdalje do 22. septembra“ i saopštava da će u slučaju njegovog izostanka smatrati da je njihov zahtev odbijen.

Iz SNV-a su podestili da je za 26. avgust ove godine skup bio zakazan, ali da nije mogao biti održan zbog, kako navode, navodnih „nesporazuma“ i „zauzetosti“ Doma kulture u Gračanici.

Iz SNV-a su se potom ponovo obratili Domu kulture u Gračanici, ali i domovima kulture u Leposaviću, Zubinom Potoku, Štrpcu, Šilovu, Ranilugu i Tehničkoj školi u Кosovskoj Mitrovici. Do 15. septembra, prema njihovim navodima, samo je Dom kulture iz Zubinog Potoka odgovorio negativno i bez obrazloženja na zahtev.