18.3 C
Pec
25. sep 2023

Posledice napuštanja policije i pravosuđa na severu velike

Izvor:Kim

Krajem novembra prošle godine Srbi zaposleni u Kosovskoj policiji, pravosuđu i lokalnim strukturama vlasti na severu Kosova podneli su ostavke. Razlog koji su tada naveli je neosnivanje ZSO, ali i to da ne mogu da trpe konstantnu diskriminaciju srpskog naroda. Posledice ovakih odluka su velike, kazali su učesnici konferencije pod nazivom “Procena statusa pravosuđa i policije na severu Kosova“ koja je održana u Severnoj Mitrovici.

Dušan Radaković iz Centra za zastupanje demokratske (ACDC) kulture je kazao predstavljajući izveštaj da je nakon izlaska Srba iz institucija na severu Kosova poverenje u navedene institutucije smanjeno.

“Saradnja stanovništva sa ovim institucijama je takođe na nižem nivou nakon izlaska novembra meseca. Već nakon marta se to poboljšalo. Povratak Srba u institucije je neophodan da bi se vratilo poverenje u institucije, kao i vratio nivo efikasnosti institucija, kazao je Dušan Radaković.

On je dodao da je odluka o napuštanju policije, pravosuđa, ali i opština i drugih institucija bila pogrešna i da su posledice toga očigledne:

“Veći je broj policajaca, veća presija, izbori na kojima nismo učestvovali, Albanci koji su gradonačelnici, skupštine koje su monoetničke – sem jednog odbornika u Severnoj Mitrovici Srbina sve ostalo su Albanci, odluke koje donose, a koje 97% ljudi ne podržava, pre svega srpska zajendica. Vrlo teško je da nađem neki pozitivan aspekt svega, tako da velike su posledice. Što je najgore, sve je veći nivo nepoverenja između Srba i Albanaca”, kazao je Radaković.

Nakon što su Srbi odlučili da napuste Kosovsku policiju, na sever Kosova stigle su specijalne snage policije, što kod tamošnjeg srpskog stanovništva izaziva nepoverenje i strah. Zabeleženi su brojni incidenti, hapšenja a ove jedinice su zajendo sa albanskim gradonačelnicima zauzeli i zgrade opština. I to je izazvalo revolt kod srpskog stanovništva na severu pa je krajem maja došlo do incidenata I sukoba sa Kforom. Povređenih je bilo na obe strane.

Veton Eljšani, zamenik komandira Regionalne jedinice policije Sever kaže da je situacija danas znatno bolja.

“Ono što mogu da kažem je da je situacija mirna. Ide na dobro, poboljšava se, ali ono što ja imam kao informaciju je da neko u Srbiji može da pritisne dugme i da ovde bude problema. To je politički problem”, naveo je on.

Kosovsku policiju je napustilo oko 550 policajaca iz srpske zajednice u novembru prošle godine. U međuvremenu su u Regionalnu jedinicu policije Sever primljeni novi službenici iz srpske zajednice, ali taj broj nije ni približan broju onih koji su tu nekada radili. Među njima su i oni koji su pod pritiskom politike i javnosti podneli ostavke.

Eljšani je naveo da je sada u policiji oko 50 prpadnika srpske zajednice, pa je logično pitanje da li bi dobro rešenje bilo da se oni koji su prošle godine podneli ostavke vrate i popune tu prazninu.

“Ja se ne nadam tome, oni ne bi trebali da se vraćaju. Jednom si napustio, ja mogu da te razumem, ali ovako politički da bude… Mislim da kada jednom završiš s policijom, ti više nisi policajac. Da si mene pitao, kao profesionalac: ’Šta ti misliš u vezi ovoga?’ Politika je politika. Ti radi svoj posao”, kazao je Eljšani.

Osnovni sud i Odeljenje Apelacionog suda u Severnoj Mitrovici je krajem prošle godine napustilo 25 sudija, a Osnovno tužilaštvo u ovom gradu 10 tužilaca. Zbog nepoverenja, nakon izlaska Srba iz kosovskih institucija na severu, opao je i nivo usluga koje one pružaju. Sud funkcioniše, ali sa poteškoćama, a osoblje je preopterećeno predmetima koji kasne.

“Stanje je teško. Sudovi ne mogu da odrade ono što bi trebalo da odrade i ponovo dolazi do slučajeva koji se nagomilavaju i koji se ne rešavaju u periodu u kojem bi trebalo da se reše”, kazao je Aleksandar Rapajić iz Centra za domokratsku kulturu.

Za razliku od policije, u pravosuđu ima više nade da bi srpske sudije i tužioci mogli da se vrate, ukoliko za to bude političke volje.

“Sudski savet Kosova još uvek nije usvojio ostavke srpskih radnika, tako da je ostavio otvorena vrata da oni još uvek mogu da se vrate bez nekih većih procedura. Moja pretpostavka je da je to zbog toga što je veoma teško zameniti sudsko osoblje, posebno sudije”, istakao je Rapajić.

Učesnici konferencije su upitani i zašto se na severu uhapšeni pripadnici srpske zajednice šalju u pritvorske jedinice južno od Ibra. Predstavnica suda Ljumnije Surdili je rekla da nije kompetentna da daje takve odgovore i istakla da, bez obzira na ostavke, sud radi normalno, ali da je osoblje preopterećeno.

Konferenciji u Severnoj Mitrovici su prisustvovali pripadnici Euleksa i Kfora.

NAJNOVIJE

Više