Specijalno tužilaštvo: Podignute 33 optužnice protiv 89 osoba za ratni zločin

Tužioci (Foto Kim)
Tužioci (Foto Kim)

Tužilaštvo Kosova podiglo je 33 optužnice protiv 89 osoba srpske nacionalnosti za ratne zločine počinjene na Kosovu tokom ratnih sukoba, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Specijalnom tužilaštvu.

Specijalna tužiteljka za ratne zločine Drita Hajdari kazala je da je uprkos podizanju opštužnica, ovo telo suočeno sa brojnim problemima, s obzirom da, kako kaže, većina počinioca krivičnih dela nije na Kosovu.

„Izvršioci ovih zločina nisu na Kosovu, već u Srbiji, dok su žrtve i svedoci na Kosovu što je predstavljalo veliku poteškoću u podizanju optužnice, jer nismo mogli da podignemo optužnice bez da ispitujemo okrivljene“, kazala je Hajdari na konferenciji za novinare povodom podizanja optužnice.

Tužiteljka je naglasila da su u kontinuitetu obavljali istrage i saslušavali svedoke, a ujedno i obezbedili relevatne dokaze od suda u Hagu. Ona je takođe podsetila na slučaj „masakr u Meji“ kod Đakovice u kojem su ubijeni albanski civili.

„Istraga specijalnog tužilaštva je potvrdila da se 1999. godine odvijala jedna organizovana operacije vojske Jugoslavije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije uz pomoć parametarnih grupa gde je ubijeno 170 civila. Osim ubistva, operacija je obuhvatila i proterivanje ljudi kao i spaljivanje kuća. Ova proterivanja su praćena zlostavljanjem, maltretiranjem i oduzimanjem ličnih dokumenata“, kazala je ona.

Nadležnost za gonjenje po optužnicama za ratne zločine najpre je imala misija Unmika, zatim Euleks, dok je Specijalno tužilaštvo tu nadležnost preuzelo krajem 2016. godine. Hajdari je naglasila da su svi predmeti preuzeti krajem 2018. godine.

Gavrilo Milosavljević, raseljeno lice iz Istoka, uhapšen je po optužnici kosovskog tužilaštva za ratni zločin na Kosovu. Njemu se stavlja na teret učešće u ubistvima 109 zatvorenika albanske nacionalnosti u zatvoru Dubrava 1999. godine i ranjavanja 108 lica. O ovom slučaju je govorio tužilac Iljir Morina.

„U slučaju ’Masakr u Dubravi’ pod istragom je 88 okrivljenih i to je predmet koji je nasleđen od strane Euleksa, a imamo samo jednog okrivljenog u pritvoru“, saopštio je Morina.

Tužioci su istakli da se sve optužnice odnose za građane srpske nacionalnosti.

Međutim, glavni tužilac Bljerim Isufaj je naglasio da se u Tužilaštvu zalažu za pravdu i da ne dolazi u obzir nikakvo mišljenje ili ciljanje na drugoj osnovi, kao što je, kako je istakao nacionalna pripadnost ili nešto drugo.

„Uprkos mnogim izazovima u vezi prikupljanja dokaza i činjenici da je prošlo izvesno vreme i da su stvorene mnoge poteškoće u gonjenu okrivljenih kao i dovođenju pred pravdu moramo da vas obavestimo da će Specijalno tužilaštvo nastaviti gonjenje svih slučajeva ratnih zločina“, kazao je on.

Konferencija za novinare povodom podizanja optužnice za ratne zločine je održana u zgradi Spevijalnog tužilaštva.