Optužnica u vezi sa prošlogodišnjim napadom na OIK u Mitrovici: Četvorica se terete za navodno vršenje „terorističkog dela“

Zgrada Opštinske izborne komisije posle napada (Foto KoSSev)

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv četvorice M.M, A.V, D.P. i M.V. Stavlja im se na teret navodno „vršenje terorističkog dela“, a u vezi sa incidentima tokom prošle godine kada je, kako navode – izvršen napad na prostorije Opštinske izborne komisije u severnom delu Mitrovice.

„Specijalno tužilaštvo saopštava da su okrivljeni M.M., A.V., D.P. i M.V., u kancelarijama Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici u ulici Kolašinska, u cilju ozbiljnog zastrašivanja stanovništva, nepravedno prinudili javni organ u ovom slučaj CIK, u cilju onemogućavanja lokalnih izbora, kao i sa ciljem destabilizacije ili uništavanja osnovnih političkih i ustavnih struktura Republike Kosovo“ – navode iz Specijalnog tužilaštva.

Iz tužilaštva navode da se okrivljenima stavlja na teret da su sa još neidentifikovanim lica izvršili „teroristički napad“, bacivši dve ručne i dve šok bombe u pravcu pomenutih prostorija kada je eksplodirala jedna granata i dve šok bombe, pri čemu su, navode – pričinjeni značajni materijalni gubici, dok su životi službenika CIK-a i policajaca „ozbiljno ugroženi“.

Iz tužilaštva su naveli samo inicijale optuženih.

Podsetimo, za ovaj slučaj teretili su se inicijalno bivši pripadnik Kosovske policije Dejan Pantić zbog čijeg su hapšenja, kako je tada saopšteno – podignute barikade, kao i Milun Milenković koji je uhapšen juna u centru Severne Mitrovice u akciji specijalaca Kosovske policije.

Preciznu informaciju – o tome da li su upravo Milenković i Pantić dvojica protiv kojih je podignuta optužnica, kao i ko su ostali orkivljeni – nismo dobili do objavljivanja ove vesti.