Optuženi za ratne zločine E.B. priveden sudu, u sudnici 10 svedoka

(Foto: Kallxo)

E.B. (bosanske nacionalnosti, državljanin Kosova i Crne Gore) , optuženi za ratne zločine na Kosovu, priveden je danas u Osnovni sud u Prištini. Njegov slučaj vodi specijalni tužilac, Iljir Morina, iz Odeljenja za ratne zločine.

U sudnici se pojavilo 10 svedoka koji će svedočiti u ovom slučaju, ali će zbog vremena biti pozivani i narednih dana, prenosi RTKlive.

„Danas smo ovde da tražimo pravdu za 16 osoba albanske nacionalnosti koje je srpska policija ubila 08. maja 1999. godine, za koje je odgovoran i optuženi E.B. koji je učestvovao u streljanju ovih žrtava“, rekao je Morina.

Popodne će svedočiti samo svedok N.E.

Inače, okrivljeni E.B. se sumnjiči da je u periodu 1998-1999. godine u Opštini Istok, za vreme rata na Kosovu, u saizvršilaštvu sa još nekim neidentifikovanim licima, u svojstvu policajca u Policijskoj stanici u Đurakovcu – ozbiljno narušio pravila međunarodnog prava tokom rata protiv civilnog stanovništva i njihove imovine.

8. maja u selu Saradran, kako navodi RTKLive, napadnut je konvoj civilnog stanovništva koji se kretao iz Opštine Istok u pravcu Kline.

Kada su stigli do sela, navodno, zaustavile su ih srpske policijske i vojne snage, među kojima je bio i osumnjičeni E.B. Prvo su, kako navodi ovaj medij, opljačkali civile, zatim odvojili muškarce od žena, a potom ih napali i ubili oko 18 civila albanske nacionalnosti koji nisu bili učesnici sukoba, odnosno u pitanju su civilne žrtve. Stoga je i osnovana sumnja da se u saizvrlaštvu počinilo krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.