Kurti se hvali rezultatima: Srbija priznala RKS, više nema „ilegalnih tablica“, meri se struja na Severu

(Foto: Aljbin Kurti/Fejsbuk)

Nakon što je u prepodnevnim satima Srbima sa Kosova čestitao Božić, kosovski premijer oglasio se večeras sa još jednom objavom na Fejsbuku. Izneo je ono što vidi kao „rezultate dugog rada“, pomenuvši i ukidanje srpskih tablica gradova na Kosovu.

„Prva nedelja nove godine bila je nedelja novih početaka za naše građane i našu zemlju“, poručio je kosovski premijer.

Podsetio je da je prvog januara stupila na snagu odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo, ali i da od istog dana vlasnici vozila sa RKS tablicama mogu da se kreću centralnom Srbijom bez propratnih procedura, odnosno korišćenja stikera.

„Prvi put možemo putovati u šengenski prostor bez viza. Ilegalnim tablicama Srbije došao je kraj 24 godine nakon oslobođenja, a Srbija je priznala registarske tablice RKS 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti“, naveo je Kurti.

Nakon svog zamenika, Besnika Bisljimija i Kurti je izašao sa navodima da je Španija odlučila da prizna kosovske pasoše, ali i da je na Severu počela da se beleži utrošena struja.

„U četiri opštine na Severu zemlje, posle više od dve decenije, počelo je beleženje električne energije. U međuvremenu, uoči 16. godišnjice nezavisnosti, Španija se pridružila državama Evropske unije koje priznaju pasoš Kosova“, naveo je Kurti.

Konstatuje da ono što se danas „obeležava i slavi“ rezultat „dugog rada i velike odlučnosti institucija“.

Najavio je da će se na isti način nastiviti i u 2024. godinu.

Zahvalio se predstavnicima i službenicima kosovskih institucija, kao i „međunarodnim partnerima na ulozi koju su odigrali“.

Najviše se zahvaljuje građanima koji su, kako kaže, njegovoj vladi ukazali poverenje i podržavaju je „danas i svaki dan“.