Ministarski dvojac obišao albanske kuće u izgradnji u Brđanima, radnici srušili bilbord sa trobojkom iznad njih

Nastavlja se sa uklanjanjem srpskih simbola na Severu, kao i bilborda. Danas je uklonjen bilbord u bojama srpske zastave koji je već godinama stajao na nenaseljenom uzvišenju na putu ka Malom Zvečanu.

Za razliku od prethodnih puta, kada ministarski dvojac Svečlja-Krasnići objavljuje snimke uklanjanja simbola Srba i Srbije, ovog puta to je izostalo, ali ne i njihova poseta u vreme kada radnici ruše ovaj bilbord.

Bilbord koji je uklonjen nalazio se nedaleko od kuće koja se među 40 kuća koje se obnavljaju na Severu.

Ova zapaljena kuća nalazi se u podnožju brda, jedna je od najnovije rekonstruisanih, ali su preksinoć na njoj ispisani natpisi „Nema predaje“, „Russia“, „4S“, „Z“, „Kosovo“, „Srbija“ i „Vagner“.

U pitanju je kombinacija ćiriličnih i latiničnih slova dela poruke na srpskom, dok je Rusija ispisana na engleskom.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, ministar za lokalnu upravu i administraciju Eljbert Krasnići, te gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić, obišli su danas albanske kuće u izgradnji, kao i ovaj objekat.

Svečlja je poručio da „ekstremističkim parolama nije mesto na Kosovu“.

„Svaki jezik međuetničke mržnje koji podstiče nasilje je za osudu, akteri će biti otkriveni i izvedeni pred lice pravde. Kao što smo ranije rekli, za Srbiju i Rusiju nema mesta na Kosovu“, izjavio je Svečlja ispred ove kuće.

Uskoro još tri miliona evra za obnovu novih kuća na Severu

„Svi će se vratiti svojim kućama jer je to elementarno pravo svakog građanina i to će garantovati Vlada Republike Kosovo. Uskoro ćemo otvoriti novi poziv vredan tri miliona evra za izgradnju novih kuća. Pretnje nas ne plaše“, kazao je Eljbert Krasnići.

Optužio je Srbiju da nije zainteresovana za normalizaciju i evropsku orijentaciju i najavio novi poziv vredan tri miliona evra za izgradnju novih kuća.

On je objavio snimak, međutim, prištinski mediji su uz ove scene objavili i snimak kada nekoliko osoba ruši bilbord sa srpskom zastavom u blizini, od kojih jedna potom podiže ruku u znak likovanja.

Lokalni mediji na Severu o ovom događaju danas nisu bili informisani, kao ni o dosadašnjim posetama ministara kosovske vlade.

Inače, danas je prvi dan stupanja na snagu uredbe CBK o valuti, kojom se u praksi ukida promet dinara.