Duško Arsić osuđen na 13 godina zatvora

Duško Arsić (prvi s desna) u sudnici u Prištini (Foto: Kim)

Duško Arsić iz Matičana osuđen je na 13 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Čitajući presudu, sudsko veće je navelo da je Duško Arsić od januara do juna meseca 1999. godine u selu Butovac učestvovao u nasilnom proterivanju i iseljavanju građana Prištine i okoline, kao i da je zaustavio jedno maloletno lice, te ga je zajedno sa drugim pripadnicima paravojne jedinice maltretirao.

Na osnovu zakonskih odredba Krivičnog zakonika Kosova i zakonskih odredbi iz vremena bivše Jugoslavije, Duško Arsić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina.

U ovu kaznu se uračunava i vreme koje je Arsić proveo u pritvoru. On je dužan da u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude plati sve sudske troškove.

Duško Arsić je uhapšen 8. decembra 2021. godine na prelazu Jarinje i nalazi se u pritvoru u Podujevu.

Podsetimo, tužbu za uzurpaciju svoje imovine Duško Arsić je podneo 20. septembra 2021, da bi iste godine, 8. decembra, na prelazu Jarinje bio uhapšen zbog krivičnog dela ratnog zločina. Arsić je uhapšen u prisustvu dvoje maloletne dece.

U sudnici je bio prisutan i A.K, koji je u to vreme bio maloletan (15), i koga je, kako je navedeno, Arsić “maltretirao fizički i psihički, udarao u leđa, psovao, te tretirao kao teroristu”.