UNS i DNKiM protestuju zbog maltretiranja ekipe Radio Goraždevca od strane Kosovske policije

(Foto: UNS)

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije protestuje zbog maltretiranja ekipe Radio Goraždevca od strane Kosovske policije, koja im je prilikom kretanja na zadatak pretresala automobil.

Pretres se dogodio danas u Goraždevcu prilikom upada Specijalne policije u zgradu Privremenog organa za Peć.

Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević rekao je za UNS da mu je prišao komandir stanice policije za region Peć i rekao da moraju da izvrše pretres auta.

„Nisu našli ništa, naravno. Kada su videli da u autu nema ništa sumnjivo rekli su nam da su morali da nas pretresu jer smo im izgledali sumnjivo. I pored toga što smo se legitimisali, ophodili su se prema nama vrlo drsko. Nečuven je postupak da policija maltretira novinare i pokuša da zapleni auto sa produkcijskom opremom. U Goraždevcu postoji policijska stanica, policija u Peći takođe zna da smo novinari, ali i pored toga odlučili su da nam na taj način demonstriraju neku vrstu sile“, ističe Dimitrijević.

Kosovska policija je nakon upada u zgradu PO opštine Peć upala i u prostorije Radio Goraždevca, što je zabeleženo kamerom. Redakcija Radio Goraždevca uputiće žalbu policijskom inspektoratu Kosova.

UNS i DNKiM ističu da je ovo nedopustiv način ophođenja prema novinarima i zahtevaju od relevantnih međunarodnih institucija da hitno reaguju na ovakve slučajeve kršenja prava novinara na slobodu kretanja i izveštavanja.

UNS i DNKiM traže da prestanu pritisci na novinare srpskih redakcija i da im se omogući bezbedno i nesmetano obavljanje novinarskog posla.