Svetski dan radija: Medij koji ne gubi snagu i značaj

Ilustracija (Foto: Pexels.com)

Širom sveta se danas obeležava Svetski dan radija koji je proglasio UNESKO u znak sećanja na 1946. godinu, kada je prvi put emitovan program Radija UN.

Novinarka Radija Mitrovica Sever Ivana Vanovac, povodom Svetskog dana radija, kaže da ovom mediju besmrtnost garantuju sve vrednosti i osobine na kojima počiva.

“Radio je glas, ton, akord, mekoća i punoća glasa govornika, prigušeni smeh, neobuzdani kašalj, nešto nevidljivo, maglovito, skriveno, fluidno. Radio pokreće maštu. Verovatno je poslednji format na svetu koji vas u vreme vizuelnih navalencija, razgolićenosti i plitkih senzacija, tera da nešto zamišljate. Radio je sugestivan, budi intuitivnost i zbog svega navedenog mu se veruje. Gledano iz praktičnog ugla, radio je jednostavan, jeftin i pristupačan. Besmrtan je u onoj meri u kojoj je to Tesla koji je i pronikao u tajnu radio talasa”, ističe Vanovac.

Novinarka i urednica Kim radija Zorica Vorgučić ističe da iako je s godinama tehnologija znatno napredovala i svet se preselio na internet, odnosno različite portale i društvene mreže, radio je i dalje medij koji ne gubi snagu i svoj značaj.

“Radio se i dalje sluša. Gotovo da ne postoji radio stanica koja svoj program ne strimuje, radio može da se sluša upravo preko interneta. Nezamislivo je da dok vozite automobil ne slušate radio program”, naglašava Vorgučić.

Međutim, prema njenim rečima, ono što zabrinjava je kvalitet programa.

“Čini se da se radio program sveo samo na zabavu i informativu, da nažalost više nema kvalitetnog radio programa kao nekad. Prava je retkost čuti kvalitetnu kulturno-obrazovnu emisiju. Muzika je takođe upitna što se mene tiče. Kako se vremena menjaju, tako je i muzika drugačija. Nažalost, danas na najslušanijim radio stanicama na Kosovu možete čuti nekvalitetnu muziku, dominantan je autotjun, ali i voditelje koji se uključuju u program tek da bi se uključili, bez neke pripreme i kvalitetne ponude sadržaja za slušaoca”, ističe Vorgučić.

Vorgučić napominje da zabrinjava i nedovoljno finansija za opstanak radija i da se novac, kao i publika preselio na portale i televizije pa je sve manje donatora koji bi finansirali radio program, što svakako utiče i na kvalitet sadržaja na radiju.

Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević ističe da danas odajemo priznanje snazi koju radio ima kao nezamenjiv medij.

“Radio nas povezuje, informiše i zabavlja na način koji doseže široke mase, kao medij koji je sve više individualan, bez obzira na geografsku lokaciju ili socio-ekonomski status. Neka Svetski dan radija bude podsetnik na njegovu moć i značaj i društvene vrednosti koje nam pruža ovaj medij”, ističe Dimitrijević.

Radio Goraždevac je sa emitovanjem programa počeo marta 2000. godine. Već više od dve decenije predstavlja najpouzdaniji informativni servis Srba u Metohiji.