Fon Kramon: Srećan Dan nezavisnosti, kosovske vlasti da pokažu više empatije, ne mogu da dočekam da vidim dalji napredak Kosova

(Foto: Printscern X Viola Von Kramon)

„Srećan 16. rođendan! Srećan Dan nezavisnosti“, ovako se Viola fon Kramon obratila stanovnicima Kosova u svojoj video čestitki.

Podsećajući na to da je u Prištini pre 16 godina (jednostrano) proglašena nezavisnost, te da je time obeleženo novo poglavlje u istoriji, na ovaj dan, evropska izvestiteljka za Kosovo kaže:

„Treba da proslavljamo ne samo uspeh koji je Kosovo načinilo do sada, već i izdržljivost i rešenost njegovih ljudi“.

Kaže da se 17. februara ona priseća Ibrahima Rugove i njegove vizije, a upravo je ono što se dogodilo na današnji dan pre 16 godina njegov „testament“: „testament njegovih neumornih napora“ i „izdržljivi duh naroda Kosova“.

„Njegova vizija za demokratsko i inkluzivno Kosovo, za višenacionalno Kosovo, za sve građane da žive oslobođeni straha i diskriminacije, položila je temelje za naciju, a što danas slavimo“, poručuje ova Nemica.

Ahtisarijevi principi vitalni i 16 godina kasnije

Za Ahtisarijev plan navodi da je to „ključni kompromis“ za koji se međunarodna zajednica složila da ga podrži u prilogu podrške nezavisnosti Kosova. Podseća i na to da on sadrži principe „višenacionalnosti, demokratije i zaštite manjina“.

„Nećemo zaboraviti važnost ovih principa, jer i 16 godina kasnije, oni su svi vitalni. Očuvanje multietničkog karaktera Kosova nije samo stvar politike. To je posvećenost pravdi, jednakosti i poštovanju raznolikosti. To je odavanje poštovanja nebrojenim pojedincima koji neumorno rade, kako bi promovisali jedinstvo i raznolikost, priznajući to da snaga leži u našim razlikama“.

Proslavljajući ovu godišnjicu, još kaže, da je to još je jedna prilika da:

„Kažemo jasno i glasno da svaki građanin Kosova, bilo on Albanac, Srbin, Goranac, Rom, Egipćanin, mora da oseti da se on ceni i da je uključen“.

Tvrdi da jedinstvenost Kosova leži upravo u zapadnoj posvećenosti tome da se pokaže „funkcionalnost te multietničke politike“.

 

Poziv vlastima u Prištini da pokažu više empatije

I zbog toga ona poziva kosovske vlasti da: „Pokažu veću uzdržanost, veće razumevanje, a iznad svega, više empatije kada postupaju prema onima koji se mogu osetiti da im se prava krše“.

„Kada se posvetimo idealima, koje je predsednik Rugova zagovarao, kada težimo Kosovu na kojem treba da prevlada pravda i gde multietničnost prigrli, i gde duh pomirenja pobeđuje nad podelama, onda možemo da izgradimo budućnost koja najbolje vrednosti i težnje Kosova odražava“, ovo sve govori fon Kramon.

Na kraju još poručuje:

„Ne mogu da dočekam da vidim Kosovo kako nastavlja da nastoji i da prosperira još na mnogaja ljeta. Srećan dan nezavisnosti“.