Gračanica: Izložba akademskog vajara Branislava Ristića

Galerija umetnosti Priština i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu skulptura „Zagrljaj“ akademskog vajara Branislava Ristića iz Štrpca u sredu 21. februara sa početkom u 19.00.

Branislav Ristić je rođen 21. februara 1978. godine u Uroševcu. Osnovne i master studije završio je na Fakultetu umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, na odseku vajarstva u klasi profesora Peka Nikčevića.

Saradnik je u nastavi Fakulteta umetnosti Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Učesnik je likovnih kolonija kao i nekoliko zajedničkih izložbi. Organizator je i selektor likovne kolonije „Jesen u Sirinićkoj župi“, Štrpce 2022. i 2023. Član je ULUKiM-a. Živi i stvara u Štrpcu.

„U traženju sopstvene poetike i u razvoju njegove stvaralačke ličnosti, Ristić se odlučio da tihe bele vrhove svog duha i zavičaja traži po slojevima i nijansama kamenih kompozicija“, naveli su Nebojša Jevtić i Živojin Rakočević.

„Naizgled minimalističkim pojednostavljenim skulpturama, definisanim svedenom formom, odbacuje sve što je suvišno i pretenciozno kroz apstraktnu celinu svedenih elemenata“, istakla je kustoskinja Galerije umetnosti Priština Milica Kostić.

Održavanje ove izložbe su podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i SG Priština.