Naslovnice: Dinari u fokusu, ali i ‘zulum, oluja i teror’ kosovskog premijera, koji je ‘podvio rep’ pred Vučićem i ‘izmislio atentat’

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

Početkom ovog meseca na snagu je stupila Uredba Centralne banke Kosova o gotovinskom plaćanju, kojom se reguliše to da je u gotovini i platnom sistemu – jedina dozvoljena valuta evro. Reguliše Uredba i to da se preko Centralne banke Kosova, kao jedine ovlašćene, vrše sve transakcije na Kosovo. Odlukom se praktično dinar i dinarski platni promet na Kosovu potpuno istiskuje.

Na pritisak zapadnih zemalja zbog uticaja Uredbe na oko 100,000 građana na Kosovu koji ostvaruju dinarska primanja, Priština je pristala da za prilagođavanje da prelazni period. Iako se u Prištini naglašava da je odluka CBK – odluka nezavisne institucije i da se ni rečju ne bavi srpskim dinarom i ne zabranjuje ga, do sada su dve višemilionske pošiljke dinara vraćene sa prelaza Jarinje, a iz Pošte u Goraždevcu zaplenjeno oko četiri miliona dinara. Zbog bojazni da će odluka Prištine izazvati novu krizu na Kosovu, ceo je slučaj završio i u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, po zahtevu Srbije.

Sa teme na temu, sa Džavelina na dinare. Ipak, ova je druga u fokusu ostala nešto duže.

Bavili su se „novim terorom, Kurtijevom novom olujom, bušenjem dinara, lovom na dinare“ – gotovo svi beogradski tabloidi pisali su i ovog meseca, a počeli su upravo sa odlukom Prištine da pruži prelazni period ili, kako je to Srpski telegraf informisao čitaoce koji su preleteli preko prve strane ove dnevne novine – „Kurti podvio rep pred Vučićem. Odloženo ukidanje dinara na Kosovu“.

Sutradan, Novosti su izveštavale o navodnim kontrolama inspektora u radnjama u Bošnjačkoj mahali, uz centralni naslov da su „Kurtijevi inspektori već krenuli u lov na dinare“.

Imale su Novosti i informaciju do tada nepoznatu, da su „mnogi Srbi već otvorili račune u Raški i Novom Pazaru“.

Počele su i najave o Vučićevom još jednom obraćanju naciji, ali i „diplomatskoj ofanzivi Srbije zbog ukidanja dinara na Kosovu“.

„Nikada nećemo odustati od svog naroda i borićemo se za njegova prava“, prenele su Vesti izjavu srpskog predsednika.

Slične su se ove izjave, rečene tokom obraćanja Aleksandra Vučića naciji, danima smenjivale na naslovnim stranama:

„Pobediće Srbija. Nikada nećemo odustati od KiM“ – Informer; „Nećemo ostaviti naš narod na cedilu“ – Novosti; „Sad vam kažem i zapamtite – pobediće Srbija“ – Kurir, „Pobediće Srbija, nećemo ostaviti narod na cedilu“ – Alo.

Ipak, sa ovog je obraćanja centralna vest bila ta, da je zbog novog pokušaja „etničkog čišćenja Srba“, Srbija zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. To je i krasilo naslovne strane većine tabloida.2. februar / naslovi

4. februara na prvim se stranama našao takođe događaj na Kosovu, odnosno zaplena novca iz Pošte u Goraždevcu, koji se dogodio dan pre.

Novosti su za svoje čitaoce članak o tome naslovile – „Otimaju novac za penzije i socijalu, opljačkana pljačka. Teror Prištine“.

Udarna je vest to bila i lista Informer:

„Ludi Kurti krenuo u pljačku. Otima novac od Srba i hapsi ih“.

Da su na udaru poslovnice Pošte Srbije na Kosovu, pisale su istog dana i Vesti – „Hajka ne prestaje, nema kraja Kurtijevom nasilju. Oteti dinari“.

I narednih je četiri dana dinar, etničko čišćenje Srba i najave za Sednicu SB UN, koja je već i prihvaćena – bila centralna tema, a nešto se manje pisalo na prvim stranama o prvoj vraćenoj pošiljci dinara sa Jarinja – tada ukupno 117 miliona dinara.

4. februar naslovi

U najavama sednice SB UN, Kurir ju je već predstavio i kao „diplomatski uspeh Srbije“.

Sa 8. na 9. februar, odnosno sa „Svet će čuti istinu o Kosovu, Borba za Kosovo u Njujorku, Da svet čuje istinu…“ na „Svet je čuo istinu o srpskom stradanju“ – Novosti i „Vučić optužio Kurtija za zločine protiv čovečnosti“ – Politika.

Samo se još 12. februara na naslovnici Novosti pojavio i naslov „Kurtijev poraz u UN“, ali i pokušaj da se napravi nova drama – da je kosovski premijer zbog tog poraza morao da izmisli navodni atentat na njega.

„Posle debakla ‘video’ atentat“ – pisale su Novosti dalje, a Alo je Kurtija optužio da „laže čim zine“:

„Izmislio atentat, jer ne može da preboli poraz u Njujorku“.

Narednog dana, ponovo su naslovnice bile popunjene – slikama protesta u Kosovskoj Mitrovici.

Nadahnuti su tabloidi bili i kada je reč o izboru naslova za ovaj skup ili, kako Informer kaže – „ustanak na Kosovu“.

U sličnom tonu su nastavili i Srpski telegraf, Novosti, Kurir, Alo, Politika i Vesti:

„Snažna poruka više hiljada ljudi, Dogorelo, Kurti ukida život, Teroru stati na kraj, Narod više neće da tri nasilje, Srbi se digli protiv šiptarskog zuluma, naredite Kurtiju da nas ne progoni“.8. februar naslovi

Tema Kosovo potom je kod njih, na neko vreme, utihnula.