U Gračanici obeležen Svetski dan turističkih vodiča

U Gračanici obeležen Svetski dan turističkih vodiča (Foto: Radio Goraždevac)

Turistička organizacija Gračanice (TOG) postavljanjem štanda ispred turističkog info centra obeležila je Svetski dan turističkih vodiča. Turiste i zainteresovane građane vodiči su upoznali sa bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem ove opštine.

Turistička organizacija Gračanice već treću godinu zaredom na različite načine obeležava Svetski dan turističkih vodiča.

“Smatramo da je bitna podrška u izgradnji ove profesije, pošto je na žalost kod nas na teritoriji opštine Gračanica, kao i na čitavom Kosovu smanjeno interesovanje za posao turističkih vodiča. Možda je zbog toga što ne postoje adekvatne obuke ili kursevi. Međutim, mi smo u prošlosti, a nadam se da ćemo i u budućnosti organizovati obuke sa stručnjacima u oblasti turizma, gde naročito mladi ljudi mogu da se bave ovim pozivom i da je vrlo interesantan. Mi imamo posebno šta da ponudimo kako kod nas u opštini, ali i na celom Kosovu veoma je bogata i raznovrsna ponuda počevši od Rimskog perioda, preko srednjovekovne i nove istorije. Tako da smatram da imamo mogućnosti, postoji raznovrsna ponuda, ali je potrebno više radnika u oblasti turizma, a naročito turističkih vodiča“, istakla je ispred TOG-a Teodora Đokić.

Manastir Gračanica i arheološko nalazište rimskog i ranovizantijskog grada Ulpijana su mesta koja najviše privlače turiste u opštini Gračanica.

„Posle pandemije korona virusa se broj turista znatno povećao, bio je izuzetno veliki i pre korone, ali nažalost, u periodu korone smo imali smanjen broj, a sada se to povećalo i mnogo nam je drago zbog toga. Prema podacima iz manastira, preko 100.000 turista poseti manastir Gračanicu godišnje. Takođe moram da kažem da je arheološke nalazište Ulpijana u razvoju, mi se trudimo da ga ispromovišemo, naše redovne posete obuhvataju posetu manastira Gračanica i Ulpijane i to je ono što privlači kako lokalne, tako i strane turiste koji posećuju Gračanicu“, rekla je Đokić.

Istoričar Petar Jevtić u Turističkoj organizaciji Gračanice radi kao turistički vodič i kaže da  su ova dva zanimanja usko povezana. Napominje da je posao turističkog vodiča izuzetno interesantan.

“Susrećete se sa mnogim ljudima, upoznajete nove činjenice i zanimljiva mesta i svako ima nešto da vam prenese i kaže, stalno saznajete nešto novo. Pored manastira Gračanica i arheološkog nalazišta Ulpijana turisti rado posećuju i druge verske objekte”, kaže Jevtić i dodaje:

„Svakako su same građevine koje ostaju u vremenu i koje traju tokom vremena najfascinantnije turistima koji dolaze u našu opštinu i posećuju razne lokalitete. Kao što je koleginica rekla, manastir Gračanica i arheološko nalazište Ulpijana su najposećeniji. Takođe su lokalne crkve i manastiri koji se nalaze u selima u našoj opštini posećeni uglavnom zbog tog istorijskog značaja i strukture i građevine koje traju tokom vremena. Takođe razvijen je turizam prirodnih lepota, kao što u blizini Gračanice imamo rezervat medveda, kao i ostali prirodni resursi“, rekao je Jevtić.

Svetski dan turističkih vodiča je uspostavljen 1990. i od tada se proslavlja svake godine 21. februara. Cilj ovoga dana jeste podići svest o vodičima kao važnim ambasadorima i predstavnicima mesta u kojima rade.