Samoopredeljenje: Pet meseci je prošlo od dešavanja u Banjskoj a još uvek nema optužnice

FOTO: KoSSev

Nižu se nove kritike predstavnika vlasti na račun kosovskog specijalnog tužilaštva. Ovog puta u vezi sa dešavanjima u Banjskoj, odnosno zbog toga što još uvek nije podignuta optužnica.

Danas se oglasila vladajuća stranka na Kosovu, Samoopredeljenje, podsetivši da je prošlo pet meseci od sukoba naoružane grupe Srba i pripadnika Kosovske policije u ovom selu u Zvečanu.

Na Fejsbuk profilu ove stranke objavili su kratku poruku uz fotografiju uslikanu dronom na kojoj se vidi grupa koja se povlači uz brdo nakon dešavanja u Banjskoj.

„24. februara navršilo se pet meseci od terorističkog napada koji je organizovala Srbija sa ciljem pripajanja Severa“, izneli su svoje viđenje iz ove stranke.

Poručuju da je do sada otkriveno na stotine dokaza, ali i da su, kako navode, identifikovani skoro svi učesnici tog napada.

„Međutim, i posle svih ovih meseci i dokaza, još uvek nema optužnice Specijalnog tužilaštva Kosova u vezi sa ovim slučajem“, poručuju iz Samoopredeljenja.

Ovo nije prvi put da Samoopredeljenje kritikuje rad Specijalnog tužilaštva.

Specijalno tužilaštvo predvodi glavni tužilac Bljerim Isufaj, koji namerava da postane „glavni državni tužilac“.

Gazeta Express danas piše da „Samoopredeljenje to ne želi“.

Pre nekoliko meseci, Vjosa Osmani, odlučila je da ne imenuje Isufaja za glavnog tužioca, nakon što je rekla da je bilo „masovnih prekršaja u procesu njegovog izbora“, navodi ovaj medij.

Sredinom januara meseca, kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja, izjavio je da je „krajnje vreme da kosovsko tužilaštvo počne sa podizanjem optužnice“ u vezi sa dešavanjima u Banjskoj.

I Svećlja je kazao da ima dovoljno dokaza i snimaka za podizanje optužnie.

„Činjenica je da je policija sa slučajem Banjska preduzela najveći istražni proces u svojoj istoriji, kako po značaju, tako i po broju svedočenja sa kojima je morala da se bavi ili ih procesuira. Neka od ovih svedočenja su već javna, neka su u rukama tužilaštva. Čvrsto verujem da je krajnje vreme da kosovsko tužilaštvo započne sa podizanjem optužnica ili bar da objavi konačni izveštaj“, poručio je tada Svećlja.

Ovog meseca, kosovska predsednica je izašla sa tvrdnjama da Priština ima dokaze i da je navodno predsednik Srbije organizovao i naredio napad u Banjskoj, te da su ovi dokazi navodno potvrđeni od strane „brojnih saveznika i partnera“ Prištine.

Podsetimo, 24. septembra došlo je do oružanog sukoba između naoružane grupe Srba i pripadnika Kosovske policije. Tada je prvo u ranim jutarnjim satima na ulazu u selo ubijen narednik redovne jedinice Kosovske policije. U ovom mestu su potom ubijena tri člana grupe Srba, a više njih ranjeno, dok su tri osobe uhapšene. Njima je ove nedelje produžena mera pritvora za još dva meseca.

Prištinske vlasti uhapšene terete za „terorizam“, a trenutno, aktuelna tema je navodna Interpolova poternica za ostalim učesnicima.

Sa druge strane, svoju istragu vode i srpski organi, koji su do sada, prema javno dostupnim podacima, uhapsili samo jednu osobu, i pustili je za manje od 48 sati.

Reč je o nekadašnjem potpredsedniku Srpske liste, Milanu Radoičiću, koji je preuzeo odgovornost za organizaciju napada, a koji je nakon privođenja početkom oktobra pušten zbog toga što je Viši sud u Beogradu odbio predlog tužilaštva za određivanje pritvora.

Rešavanje slučaja Banjska i privođenje odgovornih pravdi – jedan je od zahteva prema Beogradu koji najčešće ponavljaju zapadni zvaničnici, a najviše oni iz SAD-a.