Kamberi Vučiću izneo zahteve: Škole na albanskom i unapređenje njihove infrastrukture da budu na dnevnom redu nove vlade

Foto: Fejsbuk/Šaip Kamberi

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, započeo je konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade sa svima koji će svoje predstavnike imati u novom sazivu Narodne skupštine Srbije. Kako je i najavio, prvi sastanak održao je sa predstavnicima izborne liste „Nastavlja se politička bitka Albanaca – Šaipom Kamberijem“.

Sastanku je osim samog Kamberija, prisustvovao predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, Nevzad Ljuftiju, kao i Rahim Saljihi – ovlašćeno lice izborne liste „Nastavlja se politička bitka Albanaca – Šaipom Kamberijem“.

Kamberi kaže da su Vučiću na ovom sastanku izneli zahteve Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe na osnovu Plana od 7 tačaka.

Kazali su mu da njih, ističu, ne interesuju pozicije na centralnom nivou već unapređenje prava Albanaca.

„Ponovili smo zajednički stav da nas ne interesuje bilo kakva pozicija na centralnom nivou, ali da smatramo da je unapređenje prava Albanaca naš jedini interes i da treba krenuti od državnih institucija na lokalnom i regionalnom nivou“.

Poručili su mu, kažu, da odnos države Srbije prema Albancima „mora da se promeni“.

„Slučaj diskriminisanih lekara Preševa zahteva hitno rešenje, kao i integraciju kvalifikovanih Albanaca u policiju“, iznosi detalje ovog sastanka Šaip Kamberi.

Osim toga, sa srpskim predsednikom razgovarali su i o potrebi privatizacije Bujanovačke Banje, zatim povećanju investicija na lokalnom nivou i „zaustavljanju jezika mržnje prema Albancima“.

Zahtev su i škole na albanskom jeziku i unapređenje njihove infrastrukture:

„To bi trebalo da bude na dnevnom redu nove vlade“.

Zatim, traže i podršku za preimenovanje škole u ​​Biljači, sa „Desanka Maksimović“ u „Ismail Kadare“, što su odbornici u opštini Bujanovac izglasali još u novembru prošle godine.

„Diplome zahtevaju hitna rešenja. Od njih zavisi unapređenje položaja dolinskih Albanaca i obezbeđivanje bolje perspektive za sve. Državne institucije na lokalnom nivou moraju otvoriti vrata za integraciju Albanaca. Njihovo zatvaranje znači isključenje većinskog stanovništva u Preševskoj dolini. Naša borba za ostvarenje naših zahteva se nastavlja!“, naveo je Kamberi.

I Vučić je potvrdio da se sa ovom delegacijom sastao, ali bez iznošenja detalja.

Sastanak u okviru konsultacija za kandidata za predsednika Vlade održao je danas i sa predstavnicima liste „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“.