Stojanović: Ukidanjem dinara pokušava se ukidanje čitavog sistema koji funkcioniše na Kosovu

“Nije u pitanju samo da li ima dinara (na Kosovu), već je pitanje da je to bukvalno pogonsko gorivo za jedan motor (srpski sistem) koji ovde funkcioniše. Kada presečete to čime se taj mehanizam snabdeva, vi ste zapravo povukli potez da ugasite taj ceo system”, kaže u podkastru Aequitas Branimir Stojanović iz Srpskog narodnog pokreta.

Jedan od lidera Srpskog narodnog pokreta Branimir Stojanović gostovao je u prvoj emisiji druge sezone Aequtasa. Govoreći o uredbi Centralne banke Kosova o platnom prometu i ukidanju dinara Stojanović je istakao da to nije neka obična administrativna odluka koja je imala za cilj da se nešto ozakoni, već je to dodatni pritisak da se još više oteža život običnom čoveku srpske nacionalnosti, ali i ne samo srpske nacionalnosti, već svih onih koji koriste beneficije institucija Srbije na Kosovu.

Ističe da su srpske zdravstvene i obrazovne institucije, koje Priština često naziva paralelne, jedine institucije koje već 25 godina funkcionišu i za koje ne postoji zamena.

“Kada pričamo o dinaru, dinar i te pare koje dolaze u dinarima, nisu nešto što možete da isključite iz čitavog sistema. Taj sistem funkcioniše sa tim novcem. Znači nije tu pitanju samo da li ima dinara, već je pitanje da je to bukvalno pogonsko gorivo za jedan motor koji ovde funkcioniše. Kada presečete to čime se taj mehanizam snabdeva, vi ste zapravo povukli potez da ugasite taj ceo sistem. I to je suštinski najveći problem”, smatra Stojanović.

Prema njegovim rečima ovakvo ponašanje kosovskih vlasti je destruktivno pre svega za dobre odnose između Srba i Albanaca kao dva najznačajnija naroda na Balkanu.

“Gašenje postojanja Srba na ovom prostoru zapravo predstavlja gašenje šanse da se izgrade normalni odnosi između Srba i Albanaca u budućnosti. Ne postoje ljudi koji su lično više zainteresovani za izgradnju dobrih, normalnih odnosa između Srba i Albanaca od Srba koji žive na ovom prostoru. Tako da će takve odluke najdirektnije dovesti do toga da se mržnja produbljuje, da se produbljuje jaz, nesporozum koji je i onako poprilično velik, i dođe do toga da u budućnosti, nažalost, možemo da dođemo ponovo u neke konfliktne situacije”, veruje zamenik predsednika Srpskog narodnog pokreta.

Kada je reč o reakcijama međunarodne zajednice na ovu uredbu, Stojanović ocenjuje da su jače i preciznije poruke izostale, pa je samim tim došlo do ovoga.

“Mislim da je svima jasno da nešto mora da se promeni u odnosu Kurtija prema svim ovim temama, i ja se nadam da vidim neke konkretne mere I poruke koje će svima staviti do znanja da to tako ne može”, zaključuje Stojanović.

Stojanović je u istom podkastu govorio je i o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, iseljavanju srpskog stanovništva sa Kosova, zatvaranju privremenih opštinskih organa, predstojećim izborima i drugim temama.

Aequitas podkast deo je projekta Barabar centra u Prištini podržanog od strane misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK).