Sunjog o zameni tabli na Severu: Sprovedite proces nakon tumačenja zakona i konsultacija sa poverenikom

FOTO: KoSSev

Stiže prva reakcija međunarodnih predstavnika nakon jučerašnjeg uklanjanja postojećih jednojezičnih table na ćirilici i latinici i postavljanja novih dvojezičnih – prvo na albanskom, pa na latiničnom srpskom. Oglasio se šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Tomaš Sunjog.

Pozvao je kosovske vlasti da sprovedu proces zamene, kako je naznačio, zvaničnih tabli, nakon konsultacija i tumačenja zakona.

„Povodom nedavne inicijative za zamenu zvaničnih tabli sa nazivima mesta na severu Kosova, apelujem na nadležne da sprovedu proces tek nakon konsultacija sa Poverenikom za jezike i pozitivnim tumačenjem Zakona o upotrebi jezika“.

Kossev podseća da su juče uz asistenciju Kosovske policije na putu Mitrovica – Lešak – Jarinje, uklanjane postojeće jednojezične table na ćirilici i latinici i postavljane nove dvojezične – prvo na albanskom, pa na latiničnom srpskom.

Table se postavljaju u organizaciji kosovskog ministarstva infrastrukture, potvrdio je juče ministar Ljiburn Aljiju (Liburn Aliu), navodeći da „u skladu sa zakonima Kosova“ uklanjaju „sve srpske saobraćajne table koje su na ćirilici i zamenjuju zvaničnim oznakama“.

Ovaj postupak pokrenuo je lavinu uzajamno oponirajućih reakcija i na srpskoj i na albanskoj strani, ali u čijem središtu je bila ćirilica.

Ujedno su i mediji u Prištini, pozivajući se na navode ovog ministra, potencirali u naslovima da se uklanjaju ćirilični znakovi.

Reč „ćirilica“, međutim, danas je nestala iz objave ministra, te se sada navodi samo da je ministarstvo preuzelo obavezu da „ukloni sve saobraćajne znakove države Srbije“ i zameni ih „zvaničnim oznakama naselja u skladu sa zakonom“.

Većina tih istih znakova, međutim, prefarbana je za manje od 24 sata od kada su postavljeni. Crnom farbom su prekriženi nazivi mesta, negde samo na albanskom, a negde cele table.

Sa druge strane, kosovsko ministarstvo infrastrukture, nastavilo je i danas sa postavljanjem saobraćajnih znakova i signalizacije.