Bisljimi odbio prethodni, a sada prihvatio novi poziv za sastank u Briselu

FOTO: KoSSev

Iako je odbio da prisustvuje nedavnom sastanku o pitanju dinara u Briselu uz navode da ovo nije tema za dijalog, glavni pregovarač Prištine, Besnik Bisljimi, prihvatio je novi poziv Evropske unije. I dok iz Brisela, kako prenose mediji, tvrde da će se u utorak razgovarati i o uredbi CBK, Priština, međutim, ovu temu ne pominje, već razgovore o implementacij prošlogodišnjih dogovora.

Savetnik za medije zamenika kosovskog premijera Kljisman Kadiu, saopštio je večeras da je Bisljimi prihvatio poziv za naredni sastanak u Brisel, koji je zakazan za utorak.

„Posle sastanka 5. marta prošle nedelje sa izaslanikom Lajčakom, zamenik premijera Bisljimi je prihvatio njegov poziv, za sledeći sastanak u okviru procesa dijaloga, na nivou glavnih pregovarača, za sledeći utorak“, naveo je.

Lajčak je tokom nedavnog boravka u Prištini kao glavni razlog dolaska naveo dogovaranje sastanka šefova pregovaračkih timova narednih dana.

Kako je naveo Kadiu, „u pozivu se kao fokus dnevnog reda razgovora ističe unapređenje implementacije Sporazuma na putu ka normalizaciji, kao i Aneks za implementaciju“.

„Kosovo pozitivno reaguje na pozive koji imaju za cilj fokusiranje na put napred i sprovođenje sporazuma u ​​okviru procesa dijaloga, koji treba da dovede do normalizacije odnosa i finalizacije procesa. Naš konstruktivan pristup trebalo bi da bude prepoznat konstruktivnošću i saradnjom druge strane“, naveo je Kadiu.

Nakon nezvaničnih medijskih navoda, Evropska unija potvrdila je danas da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti 19. marta.

Portparol Evropske unije, Peter Stano, kazao je da su glavni pregovarači obe strane, pozvani da se u utorak u Briselu sastanu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine.

Za razliku od navoda Prištine, Stano je, kako je preneo N1, potvrdio da će dinar biti jedna od tema razgovora, odnosno, kazao je da je reč o nastavku razgovora od pre nekoliko nedelja, a koji je bio iniciran zbog odluke Centralne banke Kosova da ukine dinar.

U Briselu će se razgovarati i o drugim temama, ali i o celokupnoj primeni Ohridskog sporazuma, kao i o pojedinačnim aspektima njegove primene, precizirao je Stano.

Susretu 19. marta najavio je zapravo još juče američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar, govoreći u kontekstu pronalaska rešenja u vezi sa primenom uredbe Centralne banke Kosova.

Nakon jučerašnjeg razgovora sa kosovovskim premijerom poručio je da se nada da će kosovska vlada biti fleksibilna, ne iznoseći više detalja. Sa druge strane, kazao je da mu je Kurti obećao da će da „pogleda neke od predloga“ koje mu je izneo.

Izaslanik SAD-a je, međutim, danas kazao da nije uspeo da ubedi kosovskog premijera da odgovori na zabrinutost Zapada u vezi sa zabranom upotreba srpskog dinara.