Nikoli Stojanoviću iz Dobrotina ukradeno stado ovaca

Nepoznati počinioci ukrali su tokom prošlog vikenda 25 ovaca i jagnjadi Nikoli Stojanoviću iz Dobrotina. Policija je izvršila uviđaj.

Nikola Stojanović (39) je nezaposlen i bavi se isključivo poljoprivredom i stočarstvom. Od tih prihoda žive otac i on. Međutim, između petka i subote iz štale mu je odneto stado od 25 ovaca.

“Možda bi bilo i više, nego je sigurno došlo do nekih problema, jer ja kada sam došao bilo je otvoreno, što znači da su mogli još da iznose. Sad šta je doprinelo da ostatak ovaca ostane, ne znam. Neka bude sreća”.

Policija je izvršila uviđaj, kaže Nikola, međutim, ne očekuje da će biti nekih rezultata. “Ne bih znao ko su počinioci mogu samo da nagađam. Do njive koja se ne obrađuje vode tragovi, tu je bilo parkirano vozilo, pretpostavljamo da je neki kombi bio u pitanju. Videli smo i krv, tako da je nešto bilo zaklano a nešto tako odneseno. Iza je put, iza puta nema više tragova”.

Prema Nikolinoj proceni šteta od ukradene stoke je više hiljada.

“Ako uzmemo neku okvirnu cenu, jedna ovca košta od 150 do 170 evra. Jagnje 30 kilograma recimo, po 5 evra je 150 evra. Tako da od 4.000 do 5.000 evra sam oštećen”.

Nikolina snaja Nataša Stojanović kaže da su i ranije viđali nepoznata lica koja su bila u blizini štale.

“Pre mesec i po dana. Ja nisam spavala i videla sam. Negde oko 1.30 videla se neka baterijska lampa. Zvala sam njega (Nikolu), muža i sina i svi smo pošli za njima, trčali smo, međutim, oni su nestali. Pripremali su ovo. Nikome nismo prijavljivali jer nije bilo štete, videli smo samo da je neko bio, da je bilo nešto više prijavili bi. Videli smo samo kako beže, ništa nismo drugo mogli da uradimo”, kaže Nataša.

Podseća da je provala i krađa bilo i ranije. “Ulazio je lopov deveru u kuću. Puno puta tu nam trovali pse, imamo oko deset kučića, ali smatrali smo da će da prestanu, ali ovo je strašno”.

Nikola strahuje da bi lopovi mogli da ponove krađu, jer reakcije policije nema. “Čim su to jednom uradili moguće je da će ponovo. Domaćinstvo je uvek bilo na meti lopova. Pre par godina su to bile krave i neke mašine. Uvek je bilo prijavljeno policiji i niti je pronađeno niti nešto otkriveno. Ovo je neki vid pritiska, na neki način teško da mi živimo tu. Kad ne možeš normalno da živiš i da se ponašaš šta možeš da očekuješ drugo. I kad bi hteo da radiš ne možeš ni pošteno da radiš ne možeš”, kaže on.

Nataša Stojanović kaže da je sramno što po pitanju učestalih krađa “niko ništa ne preduzima”. “Da jednog ovako vrednog i poštenog čoveka nagrde. Ima li vlasti uopšte, kao da nema. Kao da hoće da nas odsele. On će verovatno da propadne, to je velika šteta. Od čega da živi, ne radi nigde, od toga se izdržava, radi poljoprivredu, stoku gleda. Kakvu poruku da pošaljem, da neko pritekne u pomoć da mu pomogne, šta drugo da kažem”, ističe ona.

Nikoli Stojanoviću se povodom krađe niko od predstavnika institucija nije obratio niti ponudio pomoć.