Otvoreno o svemu: Bezbednost u saobraćaju

(Foto: Radio Goraždevac)

Autor: Ivona Kolašinac

Danas je na Kosovu stupio na snagu novi zakon o saobraćaju. Ovim zakonom se prvo reguliše ponašanje učesnika u drumskom saobraćaju, a istovremeno postoje i kazne za njih, bilo da su fizička ili pravna lica ili lica koja su odgovorna za bezbednost u drumskom saobraćaju.

U današnjoj emisiji “Otvoreno o svemu” između ostalog sa našim sagovornicima razgovaramo i na ovu temu.

Komandir policijske stanice u Goraždevcu Bećir Haljiljaj ističe da je bezbednost u saobraćaju na dovoljno visokom nivou. Sa druge strane garađani sa kojima smo razgovarali izražavaju problem u vidu brze vožnje, nedostatka pešačkih prelaza, rasvete i nepostojanja trotoara i ležećih policijaca.

Komandir policijske stanice u Goraždevcu, Bećir Haljiljaj kaže da je trenutna sigurnost u saboraćaju na nivou, ali da ima problema.

“U ovoj zoni za sada je stanje dobro ali redovno postoje udesi. Ova ulica koja vezuje Peć sa selom Krstovac je ulica koja ima najviše udesa. Kada govorimo uopšte, uzimajući u obzir mnoge policijske aktivnosti, kontrolne tačke i akcije policije utiču mnogo na snižavanje slučajeva. Mogu reći da je trenutno sigurnost u saobraćaju na nivou“, kazao je Haljiljaj.

Građani Goraždevca istakli su niz problema kada je saobraćaj u pitanju, posebno na lokalnom putu koji prolazi kroz Goraždevac.

“Da budem najiskrenija ne osećamo se sigurno. Situacija preko dana i nije toliko loša koliko je kada padne mrak. Tada se baš ne osećamo sigurno i mislim da bi trebalo da se mnoge stvari menjaju na ulicama. Sada videćemo koliko ce neko da obrati pažnju na taj problem”.

“Nedostaju ležeći policajci kako bi se poboljšala sigurnost svih koji učestvuju u saobraćaju i takođe trotoari kojih nema u Goraždevcu“.

Stanovnici Goraždevca ove probleme a i slične isticali su često na javnim debatama koje je organizovala opština Peć.