Zijade sa S.Listom i civilnim društvom: Potrebno angažovanje u dijalogu

Foto: UNMIK – United Nations Mission in Kosovo

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a, Karolin Zijade, sastala se juče u severnom delu Mitrovice sa predstavnicima Srpske liste i civilnog društva.

Zijade je sa predstavnicima Srpske liste u sedištu ove stranke razgovarala o dešavanjima koja utiču na svakodnevni život stanovništva, saopšteno je iz UNMIK-a.

Sa predstavnicima civilnog društva imala je priliku da „iz prve ruke sazna o izveštajima o izazovima i potrebama sa kojima se suočava zajednica kosovskih Srba“, dodaju iz ove organizacije.

„Šefica UNMIK-a je ukazala na važnost izgradnje poverenja između zajednica i pozvala na nastavak angažovanja u okviru dijaloga uz podršku EU“, konstatuje se u saopštenju.

Srpska lista: Razočaranje međunarodnom zajednicom – Prištinu nagrađuje pored svega što Kurti radi

O sastanku se oglasila i Srpska lista. Predsednik ove stranke, Zlatan Elek i njegovi saradnici, razgovarali su sa Zijade o predstojećoj sednici Saveta Bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i problemima sa kojima se suočavaju Srbi.

„Na sastanku je ukazano na sve jednostrane mere režima u Prištini kojima se ugrožava opstanak Srba na ovim prostorima, ali i razočaranje međunarodnom zajednicom koja i pored svega što Kurti radi, Prištinu kontinuirano nagrađuje, pa se tako usvaja izveštaj Dore Bakojanis i najavljuje članstvo u Savetu Evrope bez ispunjenja postavljenih uslova, Priština uzdiže u saradnji sa NATO i dodeljuje vizna liberalizacija“, navode iz ove stranke.

Arsenijević pozvao Zijade na sastanak u prostorijama Srpske demokratije

Sa Zijade danas je trebalo da se sastanu i predstavnici Srpske demokratije, ali zbog neusklađenosti oko mesta sastanka, do toga nije došlo, oglasio se predsednik ove stranke Aleksandar Arsenijević.

Sa druge strane, tvrdi da mu je „teško da prihvati da UNMIK ne poštuje svoja osnovna načela inkluzivnosti i jednakosti političkih i društvenih aktera“.

„Možda ovaj naš sastanak i da se održao ne bi bio zabeležen, kao ni onaj prošli, kada sam Vas informisao pred nadolazeću sednicu SBUN koja se održala februara meseca. Na toj sednici je gospođa Zijade predstavila odličan i uravnotežen izveštaj koji je za svaku pohvalu“, naveo je Arsenijević.

On je poželeo dobrodošlicu Zijade, za naredni sastanak, u prostorijama Srpske demokratije.

Zijade je u okviru današnjeg obilaska regiona Mitrovice, posetila i Sigurnu kuću u Južnom delu grada.