UNS: Srpska lista da prestane sa selektivnim pozivanjem medija

Udruženje novinara Srbije (Foto: UNS), arhiva

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu protestuje zbog selektivnog pozivanja novinara na konferenciju za medije koju je danas u Kosovskoj Mitrovici sazvala Srpska lista.

“Selektivno pozivanje na konferencije Srpske liste postaje praksa i UNS i DNKiM su u više navrata u poslednjih godinu dana reagovali u ovakvim istovetnim situacijama”, navodi se u saopštenju UNS-a.

Iz UNS-a navode da je predsednik srpske liste Zlatan Elek saopštio da Srbi ne bi trebalo da izađu na referendum, međutim, samo dva medija bila su pozvana, dok ostali nisu bili obavešteni.

“Na poslednjoj konferenciji održanoj u nedelju 7. aprila, predsednik Srpske liste Zlatan Elek je saopštio da je stav te političke partije da Srbi ne bi trebalo da izađu na referendum koji će u četiri opštine na severu Kosova biti održan 21. aprila. Međutim, o svemu tome javnost, ali i značajna većina medija, mogla je da se obavesti isključivo posredstvom dva medija. Ostali mediji iz Kosovske Mitrovice, kao ni oni sa centralnog Kosova, niti dopisništva medija koji sa ovog područja izveštavaju za medijske kuće van KiM, nisu bili pozvani”, stoji u saopštenju.

UNS sa svojim ogrankom na Kosovu još jednom protestuje zbog ovakvog diskriminatorskog pristupa Srpske liste i podseća da je kao politički subjekt sa autoritetom, u obavezi da se odgovorno odnosi prema svim medijima bez obzira na njihovu uređivačku politiku.