Radosavljević ne očekuje veliku izlaznost birača za smenu gradonačelnika, krivi Srpsku listu

Nenad Radosavljević (Foto: Kim)

“S obzirom da ne postoji nekakava obaveza da se na glasanje za opoziv četiri albanska gradonačelnika u opštinama sa srpskom većinom na severu izađe”, Nenad Radosavljević iz Narodne pravde, ne očekuje veliku izlaznost 21. aprila za kada je zakazano glasanje.

“To je vrlo mali broj, u procentima će to biti smešno, a u brojevima zanemarljivo”, kaže on za Radio Kim.

Za neuspeh smene albanskih gradonačelnik i stanje u opštinama sa srpskom većinom Radosavljević krivi Srpsku listu, za koju tvrdi da je “uništila srpski narod”.

Kaže da je objašnjenje predsednika Srpske liste za bojkot glasanja za smenu gradonačelnika na severu nesuvislo.

“Zašto oni sada ne žele da se izađe na ovaj referendum? Govore da to možda nije u skladu sa Ustavom pa neće proći posle, međutim to je totalno nemušto, to nije u redu. Ako su hteli oni to treba da urade (da smene gradonačelnike) kako si krenuli u peticiju, onda su mogli od svih i međunarodnih, i vlasti u Beogradu i Prištini, da insistiraju da se refenendum kasnije sprovede”.

Radosavljević veruje da su u Srpskoj listi svesni da nema dovoljno birača koji bi podržali smenu aktuelnih gradonačelnika, a da su birački spiskovi nerealni. “Oni u stvari izbegavaju da se ono što su činili u proteklih 12 godina razotkrije, a šta su oni radili, oni su jednostavno te biračke spiskove napravili tako i sada je to došlo na naplatu. Oni sada znaju da ovo što je izašlo da potpiše peticiju oko 3000 ljudi, to će izaći i mi nemamo dovoljno ljudi. Istina je da mi nemamo, ali oni su to mogli da reše ranije kao problem, ali ne oni su se dodvoravali svom vođi u Beogradu prikazujući nekakve enormno velike rezultate o podršci njemu i samim tim ostvarivali za sebe lične privilegije. E sada je to sve došlo na naplatu. Oni znaju da referendum ne može da prođe, znao je to i Vučić koji je sve ovo napravio u čemu smo sada i oni taj problem očigledno ne mogu da reše jer kontrola u svakom slučaju na biračkim mestima, zato su i predviđene kamere će biti povećana i to jednostavno nije moguće da se završava. Kada bi im dali da oni sada organizuju referendumsku proceduru čitavu, oni bi pristali na to jer bi ponovo onda mogli da lažiraju broj onih koji su izašli ali sada to nije moguće”, kaže Radosavljević.

Na pitanje kakvu to poruku šalje građanima koji su podržali peticiju, Radosavljević kaže: “Građanima je samo još jednom potvrđeno od strane tih istih ljudi, mi smo vas ucenjivali, mi smo vas pritiskali, mi smo vas na silu izvodili, radili sa vama šta smo hteli i sada ćemo to ponovo. To je jednostavno jasna poruka narodu koji i dalje uz plate u prosveti, zdravstvu, javnim službama i dalje od njih zavise jer zavise od tih plata, oni se boje da će moći da ih isteraju s posla, da će moći čak i fizički da nasrnu na njih ti ljudi, ali je sve to sada mnogo drugačije, jer oni koji su fizički mogli da nasrnu više nisu u mogućnosti da to rade zato što su se promenile okolnosti sada postoji ipak neke policijske strukture koje nisu pod njihovom komandom i nisu u mogućnosti da to sprovedu, ali to narod još uvek ne zna, još uvek je izmanipulisan od medija iz Beograda”, kaže Radosavljević.

Poziv na bojkot glasanja za opoziv gradonačelnika u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok kritikovali su i predstavnici međunarodne zajednice, Vlada Kosova ali i pojedine srpske političke partije.