Predsedavajući OEBS-a: Potreban nastavak dijaloga i primena sporazuma

Šef misije OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport i ministar spoljnih poslova, evropskih poslova i trgovine Malte, ujedno i predsedavajući Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Ijan Bordž (Foto: Kim)

Šef misije OEBS-a na Kosovu, Majkl Davenport zahvalio se predsedavajućem OEBS-a na njegovoj poseti Kosovu.

Bordž boravi na Kosovu, gde se u toku dana sastao sa predsednicom Vjosom Osmani i ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom. Najavljen je sastanak i sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

“Razgovarali smo o dijalogu koji vodi Evropska unija, o pitanju bezbednosti i stabilnosti. Potrebna je posvećenost u dijalogu i inplementaciji postignutih sporazuma”, rekao je Bordž za medije u sedištu OEBS-a u Prištini.

On je rekao da je neophodno sprovesti Osnovni sporazum iz Brisela i Ohridski aneks.

Na pitanje da li Srbija krši Briselski sporazum protiveći se članstvu Кosova u Savetu Evrope, Borg je odbio da komentariše rekavši da “ne može da sudi”.

“Savet Evrope ima pravila i kada aplikacija prođe, Savet demokratski odlučuje gde će svaka članica glasati na način na koji želi da iznese svoje stavove“, rekao je on.

Predsedavajući OEBS-a je takođe zatražio da proces glasanja za razrešenje predsednika u četiri opštine na severu bude fer i pravedan.

„Ukoliko mogu da se garantuju pravični izbori i samim ti i učešće građana na tim izborima, naravno mi smo spremni da podržimo te izbore“, rekao je on.

Što se tiče misije i predsedavanja OEBS-a, kako je rekao, jeste da se neguju mir i bezbednost u celom regionu OEBS-a i van njega.

“Mislim da je to jedna od najvažnijih poruka današnjih poseta koje sam imao. Postoje značajne promene koje treba da osnažuju rezilijentnost onih pitanja. Ovo je takođe jedan od dokaza naše posvećenosti. Od 1999. godine, mogu da kažem da je naša misija bila instrument i po pitanju saradnje lokalnih institucija. Inicijativa misije je osmišljena tako da promoviše upravljanje, standarde javne bezbednosti i jačanje različitih oblasti”, rekao je on.

Pre posete Kosovu, Ministar spoljnih poslova, evropskih poslova i trgovine Malte, ujedno i predsedavajući Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Ijan Bordž boravio je u Srbiji gde se sastao sa predstavnicima vlasti.