Suvi Do: Stanari nekadašnjeg kontejnerskog naselja u Gračanici konačno u svojim stanovima

Stanari iz nekadašnjeg kontejnerskog naselje ispred zgrade u Suvom Dolu(Foto: Preuzeto sa portala KIM)

Nekadašnji stanari kontejnerskog naselja na Padalištu, raseljene i socijalno ugrožene porodice dobile su danas ključeve stanova u dve novizgrađene zgrade u Suvom Dolu kod Lipljana. Time je konačno rešen njihov dugogodišnji stambeni problem.

U 34 stana useljeno je 17 porodica koje su godinama živele u neadekvatnim uslovima po kontejnerima ili iznajmljenim stanovima, među dobitnicima su i 12 socijalno ugroženih porodica, kao i pet porodica iz RAE zajednice. Novi dom za njih znači i novi početak.

“Kako smo živeli u kontejnerima, pa su nas posle prebacili kod Lazića (privatna zgrada u Gračanici), sad je odlično“, kaže Svetlana Danić koja je dugo čekala na stan.

Nikola Stošović, raseljeno lice iz Prištine, kaže da je 7 njegov srećan broj, baš kao i broj stana koji se danas useljava.

“Mnogo znači, to je jedno spasenje, velika stvar, jedna briga. Hvala ustnovama i svim ljudima humanim koji su učestvovali u rešavanju tih naših problema”, kaže Stošović.

Među dobitnicima je i sedmočlana porodica Ilić koja je godinama živela u kontejneru u neadekvatnim uslovima. Nakon zatvaranja naselja na Padalištu, pre dve godine, živeli su u stanu koji je plaćala Opština Gračanica.

“Ovo je nešto neverovatno. Da deci bude lepo. Dobili smo stan od sto kvadrata, to su tri sobe, dnevni boravak, nameštaj, sve od mašina. Dobili smo hranu za šest meseci, mislim da će i za biznis da nam daju. Ovo je stvarno neverovatno, mislim da je to najbolji projekat do sada. Imamo i igraonicu, rođendaonicu, imamo prodavnicu, za decu da se igraju. Ova lepota treba da se održava, ovo je prelepo što smo dočekali”, kaže Zoran Ilić.

U novi stan se danas uselila i Jelena Perenčević, samohrana majka. “Dugo sam živela sa roditeljima, tri generacije, u 40 kvadrata. Zbog nemogućnosti da tako živimo ja sam otišla privatno na stan i evo konačno dobila sa četrdeseti i kusur godina svoj krov nad glavom i konačno moj sin ima svoju sobu, posle 17 godina”, kaže Jelena iz Lipljana.

“Privatno sam živela 36 godina, koliko sam radila, toliko sam i plaćala. Stan više neću da plaćam a ovo drugo hoću. Mnogo sam srećna, mnogo hvala”, kaže Danica Krstović.

Izgrdanju socijalnih stanova finansirali su Evropska unija, Ministarstvo za zajednice i povratak i Opština Gračanica, dok je projekat implementirao Danski savet. Ključeve stanova dobitnicima je dodelila predsednica opštine Ljiljana Šubarić.

“34 porodice danas će dobiti svoj krov nad glavom i to za njih više neće biti izreka, prosto to je njihova stvarnost. Ono će od danas početi jednu novu fazu svog života, dobili su novi prostor, osim toga, prostor je kompletno opremljem. Opština Gračanica nastaviće sa jačanjem stambene infrastrukture samostalno ili kroz slične projekte, sve u cilju pomoći i podrške našim dragim sugrađanima”, kazala je Ljiljana Šubarić.

Osim stanova stanari su dobili i nameštaj, sve uređaje, hranu za narednih šest meseci ali i novčani podsticaj od 3.000 evra za pokretanje malih biznisa. Izgrađeni su i objekti za decu, prodavnica, teretana na otvorenom. Tik do zgrada je i vrtić.