Bez dogovora Beograda i Prištine u Briselu, nova runda sledeće nedelje

Evropska komisija (Foto: Radio Goraždevac, arhiva)

Današnja runda razgovora u Briselu delagacija Beograda i Priština uz posredovanje EU završena je bez dogovora. Nije bilo ni trojnog sastanka i direktnih ragovora.

“Priština ne želi da se pronađe rešenje. Jasno je da je reč o tome da Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM. Jer da žele rešenje, prihvatili bi naše predloge koje upotno odbijaju”, rekao je Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, novinarima u Briselu nakon razgovora sa posrednikom EU Miroslavom Lajčakom.

Prema njegovim rečima, svi predlozi Beograda o rešavanju problema oko korišćenja dinara na severu Kosova su odbijeni.

“Glavni problem je u tome što će Priština odbiti sve predloge sa srpske strane i neće da razgovara o našim predlozima. U takvim okolnostima ne možete da razgovarate”, kazao je Petković novinarima u Briselu.

Prema njegovim rečima, ovo je već peti sastanak a da se ništa nije pomerilo s mesta.

“Srbi na KiM iz dana u dan pate zbog te jednsotrane nasilne odluke kojom su ukinute plate, penzije, socijalna davanja, ugrožen rad naših institucija na Kosovu i Metohiji”, kazao je Petković i najavio nove sastanke sledeće nedelje.

Podsetimo, u Briselu su danas nastavljeni razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Glavna tema ponovo je bila odluka Centralne banke u Prištini da zabrani upotrebu dinara na Kosovu.