Kurti: Čini se da neće biti zadovoljavajuće izlaznosti na referendumu na Severu u nedelju

Foto: KoSSev

Kosovski premijer Aljbin Kurti kazao je danas da Srbija pokušava da referendum za opoziv gradonačelnika četiri opštine na Severu, a koji se održava u nedelju, 21. aprila – učini neuspešnim. Sa druge strane, kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja navodi da su spremni da pruže podršku svakoj odluci CIK-a u cilju da se refendum održi dobro i mirno.

U nedelju, 21. aprila, održava se referendum za opoziv gradonačelnika četiri opštine na Severu. Iako su učestvovale u procesu prikupljanja potpisa za smenu albanskih gradonačelnika, srpske stranke na Severu uoči održavanja ovog glasanja odlučile su da na njemu neće učestvovati. Ovaj postupak su objasnili, kako su tada naveli, zbog – nemogućih uslova koje je u ovom procesu odredila Priština.

Kurti: Sve akcije Srba na Kosovu se rade po nalogu Beograda

Kosovski premijer Aljbin Kurti danas za „pokušaje za neuspeh referenduma“ za gradonačelnika četiri opštine na Severu, krivi – Srbiju.

Smatra da se sve akcije Srba na Kosovu „rade po nalogu Beograda“.

Bojkot se dešava, prema Kurtijevim rečima, kada Srbija izvodi, „kako oni veruju najveću vojnu vežbu u ovom veku“, te da ista traje do kraja nedelje.

„Sve je to sinhronizovano sa bojkotom glasanja u četiri severne opštine koji je predviđen za nedelju i to bi bila šansa da se građani tamo izjasne zbog Beograda, pretnji, ucena, paljenja automobila koji se dešavaju“.

Iako kaže da se čine svi mogući napori da referendum bude uspešan, nije optimističan.

„Čini se da neće biti zadovoljavajuće izlaznosti, iako činimo sve moguće napore i pomažemo CIK-u da ova glasanja budu što uspešnija u nedelju, 21. aprila“, naveo je kosovski premijer, Aljbin Kurti, prenela je Koha.

Podržala peticiju, ali ne i referendum: Srpska lista protiv glasanja za smenu gradonačelnika, krivi Kurtija

Svečlja: Asistiraćemo svakoj odluci CIK-a da se glasanje održi dobro i mirno

Prema informacijama koje su juče na sednici izneli iz CIK-a, u Leposaviću i Severnoj Mitrovici će za proces referenduma u nedelju biti dostupne po tri škole, a u Zubinom Potoku i Zvečanu po dve.

Sve ostale, ukupno 33, su odbile da prostorije ustupe, odnosno njihovi direktori. Sada opštinske komisije rade na pronalaženju rešenja.

Čelnik kosovskog MUP-a na današnjoj konferenciji za medije, upravo je upitan o školama kao mogućim biračkim mestima.

Iako nije dao direktan odgovor na pitanje da li će se glasanje za opoziv gradonačelnika na Severu održati u školama, ili će biračka mesta biti zamenjena kontejnerima za glasanje, kratko je naveo da podržavaju svaku odluku CIK-a o ovom pitanju.

Svečlja ističe i da „su na asistenciji bilo kakve odluke CIK-a da se ovi izbori organizuju dobro i mirno“.