Makovec završio posetu Kosovu: Hitno se pozabaviti negativnim uticajem uredbe CBK na zajednice

Foto: Kancelarija EU na Kosovu

Srpska lista da preispita odluku i učestvuje na referendumu za opoziv gradonačelnika. Važno je da svi građani mogu da ostvare svoja demokratska prava na tom glasanju. Glavni pregovarači u Briselu da se hitno pozabave negativnim uticajem uredbe Centralne banke Kosova o gotovinskim operacijama na nevećinske zajednice – glavne su poruke zamenika generalnog direktora za Evropu u Evropskoj službi za spoljne poslove, Marka Makoveca koji je tri dana boravio na Kosovu.

Posetu je završio juče, a došao je, kako je kazao – kako bi prikupio informacije iz prve ruke o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

U toj nameri sastao se sa najvišim kosovskim zvaničnicima, opozicijom, Srpskom listom, predstavnicima CBK i CIK-a, Kosovskom policijom, obišao institucije na Kosovu koje funkcionišu u sistemu Srbije, Visoke Dečane i razgovarao sa predstavnicima civilnog društva.

O procesu glasanja za smenu gradonačelnika Makovec je razgovarao sa predstavnicima Srpske liste, ali i sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani.

„On je istakao važnost da svi građani mogu da ostvare svoja demokratska prava na predstojećem glasanju o opozivu gradonačelnika. Sa predstavnicima Srpske liste, Makovec se osvrnuo na niz pitanja i pozvao ih da preispitaju svoju odluku i učestvuju u glasanju o opozivu gradonačelnika“, navode iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Među ostalim zdravstvenim i obrazovnim institucijama, u severnom delu Mitrovice obišao je Kliničko bolnički centar, ali i školu u povratničkom selu Osojane.

„Razgovarano je o uticaju Uredbe CBK-a o gotovinskim operacijama, kao i o drugim problemima sa kojima se zajednice suočavaju“, naveo je.

Kako je posetu završio uoči današnjeg sastanka u Briselu upravo o pitanju dinara, imao je, navode iz Kancelarije EU, poruku za glavne pregovarače:

„Uoči sastanka glavnog pregovarača u Briselu, on je ponovio hitnost da se pozabave negativnim uticajem Uredbe CBK-a o gotovinskim operacijama na nevećinske zajednice na Kosovu“.

Podsetio je tokom ove posete i na, kako je kazao, obavezu Kosova u dijalogu koji se vodi pod posredstvom Evropke unije, a to je ZSO.

„U kontekstu normalizacije odnosa sa Srbijom, on je podsetio i na obaveze Kosova u Dijalogu uz podršku EU, posebno na uspostavljanje ZSO na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Mišljenja o svemu razmenio je i sa predstavnicima EU na Kosovu, a EULEX i KFOR su ga infomisali o bezbednosnoj situaciji.

O bezbednosti, ali i dezinformacijama i međuetničkim pitanjima, tokom poslednjeg dana na Kosovu, razgovarao je i sa predstavnicima prištinskih istraživačkih centara.