Referendum na Severu: Preko 45 hiljada upisanih birača, očekuje se bojkot Srba, biračaka mesta: zgrade opština, Rajska Banja, IBCM, Univerzal….

Foto: KoSSev

Centralna izborna komisija objavila je da pravo glasa na sutrašnjem referendumu za smenu gradonačelnika četiri opštine na Severu Kosova ima 46.556 građana, što je 1.461 birač više u odnosu na lokalne izbore na severu 23. aprila prošle godine.

Prema podacima CIK-a 1.826 mladih birača sutra ima po prvi put priliku da ostvari svoje biračko pravo.

Kako se navodi, 293 mladih je nakon vanrednih izbora 23. aprila 2023, navršilo 18 godina.

Takože, 1.533 je birača koji na prošlogodišnjim vanrednim izborima na Severu (23. aprila) nisu bili na biračkom spisku, a koji se sada mogu smatrati biračima koji su prvi put upisani u Centralni registar građana, ili koji su nakon tih izbora promenili opštinu.

Sa druge strane, uklonjeno je 365 imena – birača čija su imena obrisana sa spiska, jer su preminuli, promenili opštinu ili se odrekli kosovskih dokumenata nakon izbora prošlog aprila.

Po opštinama broj birača je sledeći:

U Severnoj Mitrovici: 18.796
U Leposaviću: 13.674
U Zvečanu: 7.209
U Zubinom Potoku: 6.877

Centralna izborna komisija objavila je danas i spisak biračkih centara za sutrašnje glasanje.

Kako je prethodno preko 30 škola odbilo da svoje prostorije ustupi za ove izbore, na listi se sada nalaze opštinske zgrade, privatni objekti, privredne prostorije, poput zaplenjene Rajske Banje u Banjskoj, Univerzala u Leposaviću, Međunarodni biznis koledž u Severnoj Mitrovici i albanske škole na Severu.

Stvarnost: Bojkot

Srbi bojkotuju i ovaj referendum uz izvesni podatak da je teško postići potrebnu minimalnu izlaznost od 50% plus 1 izašlog birača, što bi u ovom slučaju iznosilo 23.279 birača.

Iako su učestvovale u procesu prikupljanja potpisa za smenu albanskih gradonačelnika, srpske stranke na Severu uoči održavanja ovog glasanja odlučile su da na njemu neće učestvovati. Ovaj postupak su objasnili, kako su tada naveli, zbog – nemogućih uslova koje je u ovom procesu odredila Priština.

Glavna stranka – Srpska lista pozvala je na bojkot referenduma, zbog „nemogućih uslova“, uključujući upravo to i da je za uspešnost referenduma, potrebna izlaznost 50 odsto plus jednog birača koji bi glasao za smenu. Zamerke su se ticale i uvoženja video nadzora na biralištima.

„Podršku Srpskoj listi nedavno je dao i srpski predsednik, uz poruku: „na referendumu treba da dobijemo 50 + 1 od ukupno upisanih birača, a nema Srba koji žive 50 odsto. Zato je Srpska lista rekla – nemamo šta da učestvujemo, jer je fizički nemoguće da se to dogodi“.

Međunarodni zvaničnici, sa druge strane, iskazivali su „žaljenje“ zbog odluke Srpske liste, ali i podcrtali da će se referendum održati.

Zbog toga su ovu stranku pozivali da preispita svoje stavove, a Srbe da iskoriste biračko pravo.

S druge strane, pozivali su kosovsku vladu da odgovori na zabrinutost građana i da deluje profesionalno tokom ovog procesa.

Čini se da neće biti zadovoljavajuće izlaznosti na referendumu na Severu u nedelju, ‘složio’ se i kosovski premijer prekjuče, okrivljujući Srbiju.

Za SAD je od ključnog značaja da se Srbima na Kosovu pomogne da shvate kakav će im biti život, poručio je u Beogradu danas pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajan tokom skoro pa iznenadne posete Beogradu.

Albanski gradonačelnici od prošle godine upravljaju opštinama na Severu. Na pozicije su došli podrškom na vanrednim izborima od oko tri posto izašlih birača. Izori su održani oko pola godine kasnije pošto su Srbi prethodno napustili većinu kosovskih institucija na Severu, uključujući i lokalne samouprave. U severnim opštinama se od tada sprovode vidljive promene sa suštinom utvrđivanja kosovske vlasti na Severu i istiskivanju srpskih institucija, simbola i uopšte veza lokalnog stanovništva sa Srbijom.