Kurti pozvao nevećinske zajednice na Kosovu da učestvuju u popisu: Naše društvo je bogato jer ste vi deo njega

FOTO: Printscreen/Fejsbuk/Albin Kurti

Popis stanovništva na Kosovu počeo je 5. aprila i trajaće do 17. maja. U pitanju je drugi popis stanovništva na Kosovu od 1999. godine, nakon onog iz 2011. godine koji su Srbi, i sa severa i sa juga, gotovo potpuno bojkotovali.

Srpske stranke na Severu ne podržavaju ni ovaj popis stanovništva, a Srpska lista je i u ime srpskog naroda kosovskom premijeru poručila da srpski narod na njemu neće učestvovati.

Kazna za onog ko se ne popiše može iznositi i 2,000 evra.

Kurti: Ne oklevajte, registrujte se

Dve nedelje od početka popisa nevećinskim zajednicama obratio se kosovski premijer Aljbin Kurti (Albin), pozvavši ih da u njemu učestvuju.

Pozvao je Srbe, Bošnjake, Turke, Aškalije, Egipćane, Rome i Gorance poručivši im:

„Vaše učešće nije samo statistička evidencija već je to – moćna izjava o identitetu, pravima i mestu svakog građanina u našem društvu“.

Podsetio je da se popis održava na svakih 10 godina i da definiše narednu deceniju.

Istakao je da je cilj ovog popisa ne samo birokratija, već i ravnopravna podela resursa, ulaganje u zajednice, zdravstvene usluge kao i mnoge druge projekte.

Naglasio je da se na ovaj način najbolje može prikazati koje su potrebe građana.

„Popis nije samo birokratska vežba; to je mehanizam kroz koji oblikujemo politike i dodeljujemo resurse kako bismo osigurali da svaki građanin, bez obzira na etničku ili versku pripadnost, dobije podršku i usluge koje zaslužuje. Na osnovu popisa, državni budžet se deli i raspoređuje. Njegovi rezultati određuju državne razvojne i socijalne politike, ulaganja u vaše zajednice, subvencije za vašu podršku, infrastrukturnih projekata, programa i socijalno-zdravstvenih usluga. Samo uz potpunu i tačnu registraciju najbolje ćemo znati koliko vam je vrtića i škola potrebno, koliko kulturnih, rekreativnih i sportskih prostora treba planirati u službi vaših zajednica, koji socijalni programi i politike odgovaraju vašim potrebama i tako dalje“.

Navodeći da rezultati registracije postaju odraz politike i odgovornosti države i institucija, pozvao je sve građane nevećinskih zajednica da dočekaju popisivače, kako je kazao kao „dobri domaćini“.

„Nevećinske zajednice su vrednost i identitet naše države. Naše društvo je bogato jer ste i vi deo njega. Prema tome, ne oklevajte, registrujte se“, poručio je Kurti.