Mirović: Đavo je prešao Ibar, plaćaćemo Vučićevu slobodu i izbegavanje odgovornosti

Vučić je francusko-nemačkim sporazumom o normalizaciji odnosa izvršio državni udar, i to trostruki, kazao je na današnjem skupu u Beogradu profesor prava Dejan Mirović. Aktuelni Evropski sporazum, koji je važeći i Srbija ga sprovodi, može se oboriti samo spajanjem unutrašnjeg i međunarodnog prava, a ključ je u dokazivanju korupcije prilikom postizanja ovog sporazuma, smatra.

U hotelu „M“ u Beogradu u toku je okrugli sto „Kosovo i Metohija – između okupacije i (vele)izdaje (od političke do krivične odgovornosti državnog vrha Republike Srbije)“, organizovan povodom 11-godišnjice Briselskog sporazuma.

Skup je okupio političke aktiviste, pravnike i univerzitetske profesore prava. Organizuje ga Srpsko nacionalno veće na kojem se do sada govori o prošlosti i trenutnoj situaciji na Kosovu, preko analize dosadašnjih sporazuma.

Kosovo nije samo nacionalno, već i demokratsko pitanje, ovim je rečima profesor prava sa Univerziteta u kosovskoj Mitrovici, Dejan Mirović, pozdravio učešće eksperata šireg spektra danas, kako ih je predstavio – građanske i demokratske provicijencije.

Trostruki državni udar

Aktuelnog predsednika Srbije optužio je da je prihvatanjem više sporazuma izvršio državni udar.

„Kao i njegov imenjak Aleksandar Obrenović koji je izvršio državni udar 1893, 1894, i 1904, i on je izvršio tri državna udara: Prvim Briselskim sporazumom iz 2013, drugi – Vašingtonskim sporazumom iz 2020, i treći francusko-nemačkim planom“, tvrdi ovaj profesor prava.

Kao i prethodno profesor Vodinelić-Rakić, objasnio je da spoljnu i unutrašnju politiku vodi Vlada Srbije, prema Ustavu, te da predsednik nije imao nikakva ovlašćenja za vođenje politike u ime Srbije.

„Ne postoji predlog osnove (platfroma) za pregovore. Ovlašćen nije bio. Pogledajte Zakon o zaključivanju međunarodnih ugovora, Zakon o spoljnim odnosima, Ustav i videčete da je on suspendovao Ustav sva tri puta. Prema tome, da sada ne citiram Džona Loka, on se stavio van zakona, van Ustava“

On više nije predsednik države nego privatno lice koje razmišlja o svojim interesima

U tom smislu, naglašava, dovoljno je pogledati stenograme „bandi Belivuka“, te će javnosti biti jasno o čemu profesor govori

Dakle imamo posla sa jednim uzurpatorom koji jednoj dana Oskar drugog se dana sastaje sa Makronom.

 Vučić se obavezao na Evropski sporazum, i on se primenjuje

Sa druge strane, govoreći o Evrospkom sporazumu, odnosno njegov (ne)validnosti, član 7 Bečke konvencije jasno određuje da tri adrese imaju pravo da zaključuju ugovore umesto države: predsednik vlade, predsednik države, i ministar spoljnih poslova.

Kao netačnom ocenio je, stoga, izjavu predsednika Vučića da „usmeno ne važi“, kako je to Mirović kazao.

Citirao je i više presuda Međunarodnog suda pravde tome prilogu, poput one iz 1933, „slučaj Ihlen – Istočni Grenland“, odnosno kako je Norveška izgubila Grenland, ili presuda iz 1974, „Francuska protiv Australije – nuklearni testovi“, kada je usmena izjava tadašnjeg francuskog predsednika obavezala tu zemlju; te ugovor Sazar-Frank iz 1949.

„Naravno, Vučić tvrdi da postoje rezerve, da ima nekakve crvene linije itd. U međunarodnom pravu, rezerve se primaju u pisanoj formi. Na bilateralne ugovore ne postoje. Rezerve moraju da budu prihvaćene od druge strane i konačno, moraju da budu date u vreme zaključivanja ugovora. To što on govori na Pinku, Hepiju i ovim njegovim monodramama na konferencijama za štampu je apsolutno neobavezujuće prema međunarodnom pravu“, kaže Mirović.

„Vučić je obavezao državu Srbiju da prizna član 2, član 4 i član 7 francusko-nemačkog plana: teritorijalni integritet Kosova, a ne mogu da postoje dva teritorijalna integriteta na teritorji jedne zemlje, nezavisnost, suverenost, Članstvo u bilo kojoj međunarodnoij organizaciji. Prekršen je član 11 – u ime naše crkve je pregovarao o status SPC na KiM, ali to je pitanje za patrijarha i ove oko njega zašto su to dopustili“.

On je, štaviše, izneo tvrdnju da se Evropski sporazum primenjuje, ali i da se u javnosti ne mogu pronaći određene odluke vlade koje idu tome u prilog.

„Da li se nemačko-francuski plan primenjuje? Da! Da, kolege. Pogledajte, 25. decembra 2023. godine, na sednici Vlade Republike Srbije je doneta Uredba o priznanju kosovskih tablica. Ja sam je sa kolegama tražio. U službenom glasniku nema je, na sajtu Vlade nema je, ali se primenjuje. Pitajte svakog policajca na granici da li su dobili uputstvo da je primenjuju – Da! Šta je to? Zar to nije državni udar?!“

Primetio je, kako opisuje „neverovatnu kampanju“ o grčkoj i evropskoj političkoj i diplomatskoj veteranki Dori Bakojani, koja je kao izvestilac Saveta Evrope sastavljala izveštaj i preporučila članstvo Kosova u ovo telo, i koju sada vlast u Beogradu okrivljuje za to kao odgovorno lice.

Međutim, profesor Mirović ukazuje ono na šta se sama Bakojani pozivala u izveštaju:

„Piše da se ona poziva na član 4 francusko-nemačkog plana (Evropski sporazum prim.red.) da će Srbija prihvatiti članstvo kosova u bilo koju međunarodnu organizaciju. Dakle, nema nikakve dileme ko je kriv“, kaže Mirović.

Kada Kosovo uđe u SE, Kosovo i njegovi građani imaće pravo da tuže Srbiju za ’99

A kada je baš u pitanju članstvo Kosova u Savet Evrope: „Đavo je prešao Ibar kolege“, kaže.

„Jer svi oni koji misle da kršenje Ustava zakona će ostati južnbo od administrativne granice i da ćemo živeti bolje ako se odreknemo Kosova i Metohije se varaju“, naglašava.

Ne zbog (budućih) „nuklearki“ za koje Mirović tvrdi da će predsednik „nezakonito i vanustavno – nam ih doneti“, nego upravo zbog činjenice da će Kosovo i formalno postati članica Saveta Evrope, koliko već na narednom zasedanju sredinom maja, kada se u Strazburu budu sastali ministri.

„Imaće pravo ta država takozvana, njeni građani i NVO da tuže Srbiju retoarktivno za ’99 i nadalje“.

Tome u prilog je ponovo citirao presudu – slučaj Severnog Kipra Evropskog suda za ljudska prava.

 I mi ćemo plaćati Vučićevu slobodu i izbegavnaje krivične odgovornosti

 Za obaranje Evro

U zaključku svog izlaganja Mirović je dao odgovor na pitanje kako se može oboriti Evropski sporazum: Spajanjem međunarodnog i unutrašnjeg plana.

Objasnio je da je to veoma teško da se uradi u Skupštini i da se tim povodom „ne treba lagati“, što je prethodno govorila i profesorka Rakić-Vodinelić.

„Apsolutno to nema težinu ni u međunarodnom pravu. Nije bilo ni prevare, ni zablude, ni pritiska, jer je Vučić izdajnik govorio da je to dobro za našu budućnost“, istakao je.

Pozvao se sa druge strane na član 50 Bečke konvencije, koji predviđa mogućnost obaranja međunarodnog ugovora u slučaju da se dokaže korupcija – karijerna, posredna i neposoredna.

„Unutrašnje pravo i to kada spojite, može da se obori francusko-nemački plan na sledeći način: Hapšenjem Aleksandra Vučića posle pada sa vlasti, njegovim priznanjem da je neko od pregovarača iz EU ili SAD mu ponudio, a on prihvatio korupciju i na taj način, na osnovu člana 50, Bečke konvencije može da se obori i ovaj izdajnički i veleizdajnički akt“, zaklljučio je profesor Dejan Mirović.