SNV КiM, SNF i NP „Otadžbina“ traže od Brnabić raspisivanje lokalnih izbora na Kosovu

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić (Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)

Nakon donošenja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim samoupravama Republike Srbije kojim se omougućava raspisivanje izbora u svim lokalnim samoupravama, predsednik SNV КiM Momir Stojanović, SNV КiM Momčilo Trajković i NP „Otadžbina“ Slaviša Ristić zatražili su raspisivanje istih i na području Kosova, napominjući da je to ustavna obaveza kojom se potvrđuje teritorijalni integritet, suverenitet i celovitost Republike Srbije.

“Za odluku o raspisivanju izbora na čitavoj teritoriji Republike Srbije imate uporište u činjenici koju ste Vi i predsednik Republike Aleksandar Vučić u poslednje vreme više puta saopštavli javnosti i konstatovali da `kosovske privremene institucije ne sprovode svoje obaveze iz Briselskog sporazum`, kojim je rukovodstvo Srbije svojevremeno protivustavno prekinulo organizovanja izbora u južnoj srpskoj Pokrajini i odustali od suvereniteta u ovom delu svoje teritorije”, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

“Ceneći Vaše izjave, i izjave i zalaganja predsednika Republike za opstanak naše južne pokrajine kao dela Republike Srbije, očekujemo da ćete prihvatiti naš predlog i u skladu sa Ustavom Republike Srbije raspisati izbore. Imajući u obzir činjenicu da ste Vi po ustavu Republike Srbije dužni da vodite računa o sprovođenju Ustava, smatraćemo Vas najodgovornijom zbog prepuštanja državnih ingerencija na delu teritorije Republike Srbije tzv. Republici Кosovo, kojom bi najdirektnije učestvovali u konačnom konstituisanju tzv. nezavisne Republike Кosovo”, dodaje se u saopštenju.

U pismu predsednici Narodne skupštine Republike Srbije, lideri Srpskog nacionalnog veća KiM, Srpskog nacionalnog foruma i Narodnog pokreta “Otadžbina” od Ane Brnabić zahtevaju i prijem kako bi joj, kako navode, u direktnom razgovoru obrazložili njihove zahteve.