Sutra nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu

Foto: Evropska unija

Najavljeni sastanak u Briselu kojim se nastavljaju se razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine kojim posreduje EU, održaće se sutra, javio je Tanjug. Glavna tema, kao i prethodnih nedelja, jeste Uredba CBK kojom se istiskuje dinar iz platnog prometa na Kosovu.

U pitanju je šesti, odnosno peti sastanak na koji odlaze glavni prištinski i beogradski pregovarač, Besnik Bisljimi i Petar Petković.

Na prvi sastanak za rešavanje problema dinara na Kosovu, otišao je guverner CBK, Ahmet Ismailji (Ismaili).
Bisljimi je tada odbio učešće na ovom sastanku, uz navode da dinar nije deo dijaloga u Briselu. Međutim, u međuvremenu je prihvatio poziv EU. 

Prošlog četvrtka na sastanku o pitanju dinara u Briselu, za razliku od prethodnih, izostao je susret glavnih pregovarača Beograda i Prištine, već su oni odvojeno razgovarali sa Lajčakom.

I ove razgovore pratili su oprečni navodi strana. Da razgovori nisu bili uspešni, potvrdile su obe strane, međutim, upirući rukom jedna u drugu – kao glavne krivce zbog toga što i dalje nije rešeno pitanje dinara.

Lajčak je juče objavom na Fejsbuku naveo da će se sastati sa glavnim pregovaračima.

Kao i uoči svakog prethodnog sastanka, istakao je da očekuje da se razgovara o „konkretnim idejama“, što bi omogućilo da se ide napred.