Seljimi i Demaku oslobođeni optužbi za ratne zločine

Sulejman Seljimi u sudnici (Foto: Zeri)
Bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova Seujlejman Seljimi i Jahir Demaku, pripadnik nekadašnje OVK oslobođeni su optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Presuda je izrečena pred Osnovnin sudom u Prištini, a kako je obrazloženo, nije dokazano da su Seljimi i Demaku počinili krivično delo ratnog zločina, prenose albanski mediji.

Dvojica bivših pripadnika OVK su bila optužena da su u vreme oružanog sukoba na Kosovu, u svojstvu pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) a u saizvršilaštvu, narušili telesni integritet i zdravlje lica iz mitrovačkog naselja Šipolj, zatočenog u pritvorskom centru Likovcu. Oni su ga, kako je bilo navdeno u optužnici, pretukli više puta tokom avgusta ili septembra 1998. godine.

Sudsko veće smatra da na osnovu jednog svedoka nije dokazano koja je osoba nanela štetu licu koje je navodno bilo zatočeno u Likovcu.

Veruju da svedočenje samo jednog svedoka nije dovoljno da ispuni standard dokazivanja za ratne zločine.

Podsetimo, Osnovni sud u Mitrovici je u maju 2015. proglasio Suljejmana Seljimija krivim i osudio ga na osam godina zatvora zbog “zlostavljanja logoraša” u Likovcu tokom rata. Na po sedam godina zatvora osuđeni su Isni Tači i Jahir i Zećir Demaku, dok je Nedžat Demaku osuđen na tri godine zatvora.

Ova presuda je delimično potvrđena naredne godine i od strane Apelacionog suda. Međutim, ovaj sud je Seljimiju smanjio kaznu na godinu dana zatvora.

Vrhovni sud je u julu 2017. godine odbio zahteve za zaštitu zakonitosti osuđenih, međutim, Ustavni sud je u junu 2018. godine vratio predmet Vrhovnom sudu na preispitivanje. A Vrhovni sud je još jednom odlučio da odbije zahteve za zaštitu zakonitosti koje su izneli branioci osuđenih.