Gračanica: Izložbom slika i grafika Nikole Ilića u subotu otvaranje Vidovdanskih svečanosti

Foto: Dom kulture "Gračanica"
Foto: Dom kulture "Gračanica"

Izložbom slika i grafika Nikole Ilića u subotu, 1. juna, biće otvorene Vidovdanske svečanosti u Galeriji Doma kulture Gračanica.

Nikola Ilić Crni dobitnik je prošlogodišnje nagrade „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog umetnika.

O izložbi „Između krajnosti“ u predgovoru kataloga, istoričar umetnosti, dr Danilo Vuksanović ističe: „Grafički listovi Nikole Ilića detektuju delikatne i neočekivane likovne odnose, koji se, otisnuti na grafičkom papiru preobražavaju u domišljatoj ideji skeniranog, nevidljivog sloja u materijalnom i duhovnom svetu. Slikarski ciklusi Nikole Ilića proizilaze iz posve drukčijih nastojanja da se uskladi i realno sa stvarnim prostorom, slikom kao poljem unutar koje su moguće svakojake transformacije.“

Takođe, iste večeri, biće otvorena i 26. likovna kolonija „Vidovdan 2024“ na kojoj učestvuju istaknuti likovni stvaraoci iz Srbije i inostranstva: Joškin Šiljan (Grdelica), Marija Knežević (Beograd), Nikos Arvanitidis (Novi Sad), Maja Đokić Mihajlović (Beograd), Slobodan Timčevski (Skoplje), Maga Nikić (Kragujevac), Filip Baralić (Užice), Vladimir Antić (Kosovska Mitrovica), Igor Stanoevski (Skoplje) i Jovana Savić (Kosovo Polje).

Svečano otvaranje počinje u 20.00 časova.

Inače, Dom kulture „Gračanica“ organizuje tridesetak događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje su počele 25. maja i trajaće do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Program Vidovdanskih svečanosti možete pogledati ovde:

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije, Grad Priština, Opština Gračanica.