Srpska demokratija predstavila program za Severnu Mitrovicu; spremna za lokalne izbore?

Foto: Kontakt Plus
Foto: Kontakt Plus

Srpska demokratija predstavila je na današnjoj konferenciji za medije svoj program za Severnu Mitrovicu, nazvan „Naš grad nama”, koji podrazumeva četvorogodišnji plan punog mandata.

U danu, kada je kako piše Reporteri, kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio da je rok za lokalne izbore jesen iduće godine, a da održavanje parlamentarnih izbora na jesen ili zimu ove godine, zavisi od dogovora koji se može postići sa opozicionim strankama, Srpska demokratija, izašla je sa predlozima za rešenje u devet oblasti na lokalnom nivou.

U kreiranju programa, prema navodima predstavnika Srpske demokratije, učestvovalo je 30 lokalnih stručnjaka iz različitih oblasti, uključujući ekonomiju, socijalnu politiku, urbanizam, infrastrukturu, ekologiju, kulturu i sport. Problemi koje program adresira prepoznati su putem ankete koju je popunilo 400 građana.

Prema rečima predstavnika Srpske demokratije, lokalna samouprava na čelu sa ovom strankom tražiće finansijsku i ekspertsku podršku Republike Srbije, koristeći mehanizme zaštite poput Zajednice opština sa srpskom većinom, čije formiranje očekuju u najkraćem roku.

„Kada svi misle da sve propada, želimo da ulijemo nadu narodu da ovde vredi živeti. Kada misle da treba pobeći odavde, želimo da pošaljemo jaku poruku da mi ostajemo sa svojim porodicama i zato gledamo u budućnost“, rekao je lider Srpske demokratije, Aleksandar Arsenijević.

Dodao je da su iz istraživanja izdvojene najbitnije tačke i problemi koji more građane, te da je program kreiran na osnovu tih saznanja.

Program „Naš grad nama“, koji je predstavio generalni sekretar Srpske demokratije, Stefan Veljković, obuhvata devet oblasti. U pitanju su ekonomija i zapošljavanje; bezbednost; zelene površine i ekologija; infrastruktura i parking; sport i zdravlje; kultura i jezik; socijalna politika; prevoz i lokalne usluge i transparentnost.

Ekonomija i zapošljavanje podrazumeva izradu programa zapošljavanja pod nazivom „Posao svim Mitrovčanima“, potom subvencije za lokalne firme i nove biznise, osnivanje komisija za zapošljavanje i dodelu subvencija, podršku učenicima i studentima za stručno usavršavanje, otvaranje Informaciono-tehnološkog centra, kao i strategiju za privlačenje stranih investitora iz srpske dijaspore.

Bezbednost obuhvata strategiju za očuvanje opštinske imovine i rešenje za napuštene pse i mačke.

Oblast zelene površine i ekologija predviđa projekat „Čista Mitrovica“, uređenje i ozelenjivanje prostora, uvođenje noćnog skupljanja smeća, renoviranje i održavanje parkova i igrališta, sistem za odlaganje i razvrstavanje otpada i sadnju 1.000 sadnica stabala širom grada.

Infrastruktura i parking se odnosi na kreiranje projekta „Mitrovica kao pista“ za asfaltiranje ulica, sanaciju klizišta, besplatno parkiranje na novoizgrađenim parkinzima, izgradnju višespratnih parking prostora, oslobađanje trotoara od automobila, revitalizaciju osvetljenja i reviziju postojećih i izgradnju novih rampi za osobe sa invaliditetom.

Sport i zdravlje predviđa izgradnju i održavanje „Staze zdravlja“, uređenje rekreativne staze do Malog Zvečana i strategiju školskog sporta.

Kultura i jezik predviđa formiranje Javne ustanove kulture, finansiranje glumačkih i umetničkih grupa, uredbu o upotrebi jezika, te formiranje Turističke organizacije Severne Mitrovice.

Socijalna politika podrazumeva izradu strategije socijalne zaštite, podršku socijalnom preduzetništvu, besplatan boravak u vrtićima i udžbenike za socijalno ugrožene i podršku organizacijama za sezonske izlete za decu i mlade.

Kada je u pitanju prevoz, tu je previđena samo jedna tačka – uvođenje subvencionisanog međugradskog autobuskog prevoza.

Najzad, lokalne usluge i transparentnost obuhvataju osam tačaka – olakšan pristup opštinskim službama putem veb-stranice, uvođenje prenosa uživo skupštinskih sednica, besplatnu telefonsku liniju za prijavu zloupotreba, građansku ocenu opštinskih projekata, ekspertsku podršku registraciji imovine, reviziju odluka aktuelne administracije, kao i izgradnju suživota za sve lokalne zajednice.

„Želimo da stvorimo jednu novu osnovu za razvoj čestitog, dostojanstvenog i kvalitetnog života za sve građane“, poručio je Veljković.

Kako su najavili iz Srpske demokratije, u narednih mesec dana očekuje se izrada programa i za ostalih devet opština sa srpskom većinom na Kosovu, kao i druge srpske sredine poput Goraždevca i Osojana.

„Narod ne sme da gubi nadu i ne treba da beži odavde. Sve glasnije se čuju glasovi naših građana koji kažu da ovde nema perspektive. Ovim programom želimo da pokažemo da perspektiva postoji i da na taj način ohrabrimo ljude da ostanu ovde. Ovo je ono na čemu ćemo raditi kroz ovakve programe i ideje, a to uključuje i borbu koju ćemo intenzivirati u narednim danima, mesecima, a možda i godinama“, zaključio je lider Srpske demokratije, Aleksandar Arsenijević.