Opozicija zabrinuta da bi Kosovo moglo da bude isključeno iz Plana rasta EU

Foto: KoSSev

Mere Evropske unije protiv Kosova, uvedene pre godinu dana, negativno su se odrazile na ekonomiju, smatraju opozicione stranke i ekonomski stručnjaci. EU je, prema njihovim rečima, blokirala oko 300 miliona evra.

Oni su izrazili zabrinutost da Kosovo možda neće ni dobiti sredstva iz Plana rasta EU za Zapadni Balkan.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, je pre dva dana preporučio državama članicama da zauzmu stav o ukidanju mera protiv Kosova.

Vlast očekuje da će se mere ukinuti i da su gubici tokom jednogodišnjeg perioda samo sedam miliona evra.

Teško je videti realizaciju usled pristupa Kosova

Bivši premijer, Avdulah Hoti, rekao je da je zbog mera blokirano 300 miliona evra.

„Što se tiče projekata koji su blokirani merama EU, oni su oko 300 miliona evra. Ekonomista sa elementarnim znanjem razume da kada se blokira 300 miliona evra, blokira se još 300 ili 600 miliona koji nedostaju iz dnevnog privrednog prometa u zemlji i to je jedan od razloga zašto danas imamo rekordno nizak privredni rast u odnosu na prethodne vlade. Nadam se da Kosovo neće biti konačno isključeno iz plana rasta Zapadnog Balkana EU, ali sa ovakvim pristupom koji vidimo, teško je videti nešto konkretno od realizacije ovog plana u slučaju Kosova.

„Žao mi je što se danas nije materijalizovala podrška EU Vlade Kosova, da se nastavi autoput do Merdara, 22 km koji je bio predviđen kao podrška Kosovu, dok Srbija ova sredstva koristi za nastavak autoputa do granice“, rekao je Hoti za KSP.

EU da ne sankcioniše Kosovo zbog postupka premijera

Kaznene mere Evropske unije, prema poslaniku AAK, Palj Ljekaju (Pal Lekaj), nanele su štetu Kosovu u ekonomskom smislu. On je rekao da EU ne bi trebalo da sankcioniše Kosovo zbog premijera, jer su građani zemlje u pitanju.

„Potrebna nam je stalna posvećenost Vlade, koordinacija sa međunarodnim faktorom i u ovom slučaju sa Evropskom unijom, jer je ova Vlada dovela do ovih mera zbog nedostatka koordinacije, zbog nebrige prema onima koji su nam pomogli i ulažu na Kosovu. Ova Vlada nam je donela sankcije i EU ne treba da sankcioniše Kosovo radi premijera jer su građani Kosova u pitanju, stoga je došlo vreme da se te mere uklone“, rekao je Ljekaj.

Predsednik Privredne komore, Skender Krasnići (Skënder Krasniqi) kaže da kaznene mere protiv Kosova utiču na ekonomsko nerazvijanje.

„Prošle godine smo izgubili stotine miliona kao rezultat mera EU, ali ove godine takođe gubimo i možemo da rizikujemo da ova sredstva EU budu za Balkan i Kosovo možda neće imati koristi. Povećanje saradnje vlade sa privredom i našim saveznicima uticalo bi na to da imamo drugačiju situaciju, bilo u smanjenju inflacije, povećanju zaposlenosti, povećanju domaće proizvodnje i povećanju izvoza, jer imamo veoma veliki rast uvoza, dok izvoz nije porastao u odnosu na uvoz. Ovo negativno utiče na nerazvijanje zemlje i Vlada treba da podrži više lokalnu proizvodnju, građane, zaštiti porodice sa niskim primanjima, jer moramo imati porodičnu korpu i zaštititi porodice sa niskim primanjima“.

„Takođe, imati zdravstveno osiguranje, osiguranje na poslu, jer je posao pred mnogim izazovima. Suočavamo se sa nedostatkom kvalifikovanih radnika za potrebe, ali i radnika kao rezultat nemogućnosti građana da se izbore sa ovom situacijom u kojoj se nalazimo. Biće potrebna radikalna promena zakona koji su obećani, kao što su zakon o unutrašnjoj trgovini, zakon o strateškim investicijama, zakon o podršci lokalnoj proizvodnji“, rekao je Krasnići.

Samo sedam miliona?

Sa druge strane, poslanik vladajuće stranke, Armend Muja, rekao je da bi u pogledu projekata EU moglo biti pogođeno oko sedam miliona evra, dodajući da ove nepravedne mere treba ukloniti.

„Vlada je preduzela sve neophodne korake u skladu sa sporazumima o deeskalaciji. Očekujem da bi bilo pametno da se ove nepravedne mere otklone u najkraćem mogućem roku. Ove nepravedne mere uvek imaju implikacije. Nakon prošle nedelje imamo pojašnjenje iz Kancelarije u pogledu EU projekata, možda je pogođeno oko sedam miliona evra direktnih projekata. Ali, što se stranih direktnih investicija tiče, ono što znamo je samo iz izveštaja Centralne banke. Poslednji koji imamo je kvartalni izveštaj, koji manje-više kaže da su te investicije na istom nivou kao i prvi kvartal prethodne dve godine. Naravno, to stvara nuspojave, ali Kosovo nema drugi put osim ovog puta za proširenje unutrašnjeg suvereniteta”, rekao je Muja.

U Evropskoj uniji, saznaje se, ne postoji potpuna saglasnost o ukidanju kaznenih mera nametnutih Kosovu. Ali, kao kompromis, očekuje se da se ove mere delimično i postepeno uklanjaju.